Helden nogmaals vereerd in Nieuwe Kerk van Amsterdam
archief oud artikel 18 september 2007 Amsterdam, Noord-Holland Anne Frank, Willem van Oranje, Johan Cruyff en Pim Fortuyn zijn mensen die iedereen kent en niet zomaar zal vergeten. Door velen worden zij als echte helden vereerd. Omdat het dit jaar het Michiel de Ruyter-jaar is, organiseert het Rijksmuseum samen met de Nieuwe Kerk in Amsterdam de tentoonstelling 'HELD'. De tentoonstelling is tot 11 november te zien in de Nieuwe Kerk en gaat over de manier waarop Nederland en Nederlanders helden vereren. Wie is uw held? Hoe vereert u hem of haar?
HELD gaat over helden en heldenverering: bekende helden, onbekende helden, volkshelden, gevallen helden, striphelden en nog veel meer helden. Het Rijksmuseum, dat nog steeds wordt verbouwd, leende een aantal schilderijen en andere kunstwerken van helden uit aan de Nieuwe Kerk om de heldententoonstelling compleet te maken. “Nou ja, compleet... Dat kan eigenlijk niet”, zegt Charlotte Oster van de Nieuwe Kerk. “Dat is juist het leuke van de tentoonstelling; heldendom is iets heel persoonlijks. Voor de één is Pim Fortuyn een enorme held, voor de ander André Hazes. Sommige helden, Nelson Mandela bijvoorbeeld, worden wel wat vaker genoemd. Echt compleet kan deze tentoonstelling dus nooit zijn.” De tentoonstelling is ingedeeld in vijf hoofdthema's: Held van de Staat, Held van het Volk, Held of Niet, Held van Jezelf en Michiel de Ruyter. De zeeheld krijgt, omdat het 'zijn' jaar is én omdat het zo'n belangrijke held is, wat extra aandacht. De Ruyters grafmonument in de Nieuwe Kerk vormt een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling.
Ali-B
De helden worden op verschillende manieren gepresenteerd. Sommige helden staan statig op een schilderij (Michiel de Ruyter bijvoorbeeld), andere worden op andere manieren getoond. “Pim Fortuyn is te zien op een enorme foto en een televisie toont beelden van het Nederlands Elftal van '88 dat wordt vereerd nadat het Europees kampioen is gewordenâ€, zegt Oster. “Ali-B is ook een held voor veel mensen. Zijn levensechte wassen beeld – die mochten we lenen van het Madame Tussaud – staat er om vereerd te worden.
Waarom vereren we eigenlijk helden? Hebben we helden nodig? Daar wil de tentoonstelling mensen graag over na laten denken. Iedereen kan eigenlijk een held zijn, vinden de bedenkers van HELD. Wie een held mist op de tentoonstelling, kan op de computers die er staan een filmpje opnemen en uitleggen wie een échte held is. En wie zichzelf een held vind? Die kan op een enorm sokkel gaan staan en zich als held laten fotograferen.
jaar en is gratis voor kinderen tot zes jaar.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 18 september 2007 - 2367
Activiteiten Rijksmuseum Amsterdam
Later dit jaar
Amerikaanse fotografie in Europa
Rijksmuseum neemt je mee. Naar The American Dream. Naar de échte Amerikaan. Naar onverwachte herkenning. Voor het eerst in Nederland biedt het Rijksmuseum een groots overzicht van de Amerikaanse...
Activiteiten De Nieuwe Kerk Amsterdam
Nu te bezoeken
Ontdek De Nieuwe Kerk
Een tentoonstelling over de eeuwenlange en veelbewogen geschiedenis van de kerk, die onlosmakelijk verbonden is met Nederland en de stad Amsterdam.
Vanaf volgende week te bezoeken
Kaarslicht Orgelconcert
Kaarslicht orgelconcerten in hartje Amsterdam