door

Directeur Amsterdams Historisch Museum wint prijs

Tiende IJ-prijs gaat naar Pauline Kruseman

archief oud artikel 8 november 2007 Amsterdam, Noord-Holland Pauline Kruseman, directeur van het Amsterdams Historisch Museum, ontvangt donderdagmiddag uit handen van burgemeester Cohen de IJ-prijs. Ze krijgt de Amsterdamse prijs omdat ze zich volgens de jury al jarenlang inzet voor het culturele en maatschappelijke leven in de hoofdstad.

Kruseman neemt donderdag, in de Engelse Kerk, een bedrag van 12.500 euro en een beeldje van de  kunstenares Iris Le Rütte in ontvangst. De jury prijst Kruseman, sinds 1991 directeur van het Amsterdams Historisch Museum, vanwege haar 'grote betrokkenheid' en de energie die ze al 35 jaar steekt in het Amsterdamse culturele en maatschappelijke leven.

Samenleving

In de afgelopen zestien jaar heeft ze, door educatieve programma's en tentoonstellingen, het museum weer gebracht in het hart van de stad en van de Amsterdammer, zo luidt het oordeel van de jury. "Amsterdam is trots op het Amsterdams Historisch Museum, een onmisbaar icoon van de hoofdstad", zo rept het jury in haar rapport. "Het museum staat midden in de samenleving en voldoet aan de stelling van Geert Mak: ‘om het heden te begrijpen moet je het verleden kennen'." De jury noemt Kruseman de drijvende kracht daarachter.

Nuchter

Zelf is Kruseman nogal nuchter, zo blijkt uit een interview op de website van de IJ-prijs. "Het is vanzelfsprekend dat je doet wat je doet, omdat het zo inspirerend voor jezelf is", aldus de museumdirecteur. Het geld wat ze krijgt, gaat ze steken in educatieve projecten. "Die hebben mijn hart", verklaart ze die keuze in het interview. "Ik ga een educatiefonds oprichten, waar de komende jaren hopelijk geld aan toegevoegd wordt", spreekt de museumdirecteur hoopvol.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 8 november 2007 - 754

Activiteiten Amsterdam Museum

Binnen enkele weken te bezoeken

Vier de opening van Vrouwen van Amsterdam


Zonder vrouwen zou Amsterdam niet kunnen bestaan. Hun aanwezigheid heeft de stad mogelijk gemaakt én gevormd. Maar in de geschiedenisboeken domineert het mannelijke perspectief. Daarom opent het...