door

Denken over design

Tientallen tentoonstellingen over vormgeving in Utrecht

archief oud artikel 19 november 2007 Utrecht, Utrecht Onze kleren, onze huizen en auto's zien er niet toevallig uit zoals ze eruit zien. Ontwerpers hebben heel bewust nagedacht over de kleinste details en over het effect dat hun ontwerpen op de maatschappij heeft. Op meerdere plaatsen in Utrecht zijn van 24 november tot 11 februari verschillende tentoonstellingen over 'social design'. Die zijn niet alleen interessant voor ontwerpers, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in vormgeving.

Om de twee jaar komen vormgevers uit de hele wereld naar Utrecht voor het 'Utrecht Manifest', een symposium over design en maatschappij. Het thema is dit jaar 'duurzaamheid'. Het symposium is voor de ontwerpers heel interessant, want ze kunnen er met collega's van gedachten wisselen. Toch is het ook voor niet-ontwerpers de moeite waard om naar Utrecht te komen, want op meer dan tien plekken in de stad worden boeiende tentoonstellingen gehouden.

Leuke taal

Eén van de tentoonstellingen heet 'Lovely Language' en gaat over beeldtaal. Hoewel er talloze talen zijn, kennen we allemaal de taal van beelden en iconen. Verkeersborden bijvoorbeeld, of een bordje dat wijst naar de nooduitgang in een gebouw. Een taal zonder woorden. Deze beeldtaal heeft er niet altijd hetzelfde uitgezien en is ook niet op alle plekken in de wereld hetzelfde. De tentoonstelling is in het Centraal Museum. Is het handiger is om met beelden of met echte woorden te communiceren? Tegelijkertijd is er, ook in het Centraal Museum, de tentoonstelling 'A Safe Place'. De twee tentoonstellingen sluiten mooi bij elkaar aan, want ze gaan allebei over beeldtaal. In 'A Safe Place' wordt een set pictogrammen getoond, dat over de hele wereld gebruikt kan worden bij noodsituaties. Het is belangrijk dat hulpverleners makkelijk met elkaar kunnen communiceren, een nieuwe set universele pictogrammen moet daarbij helpen. Ontwerper Gert Dumbar heeft deze samen met studenten uit Iowa, Seoul, Parijs en Den Haag gemaakt. Deze pictogrammen zijn nog nooit eerder vertoond.

Mooie culturen

Verderop in de stad, in het Dutch Design Center, zijn t-shirts te zien, die door studenten van de Hogeschool voor de Kunsten zijn gemaakt. Samen met Turkse, Marokkaanse en Indonesische migranten, hebben de studenten symbolen uit de verschillende culturen gebruikt en samengebracht in nieuwe ontwerpen. Dat levert verrassende resultaten op, omdat iedere cultuur zijn eigen manier kent om kleding te maken. Sommige t-shirts zijn gehaakt, andere genaaid en weer andere geborduurd. De tentoonstelling 'Beautiful Cultures' is van maandag tot en met zaterdag gratis te zien tussen 10.00 uur en 17.00 uur.

Oude rommel

Kinderen worden ook betrokken bij het nadenken over ontwerp. Met de speciale kinderworkshop 'Re-use and Use and Use...' gaan kinderen in Utrecht langs de huizen met de vraag: 'Heeft u nog spullen thuis, die u eigenlijk al lang had willen weggooien?' Onder leiding van studenten van de docentenopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten zamelen kinderen op die manier zoveel mogelijk zooi in. Met die weggegooide spullen maken ze vervolgens samen allerlei nieuwe dingen. Na afloop worden deze nieuwe producten, die gemaakt zijn van afval, ook getoond in het Design Center.

Behalve deze tentoonstelling, is er nog veel meer te doen rond Utrecht Manifest. Het complete programma, inclusief de openingstijden, adressen en toegangsprijzen, staat op de website van Utrecht Manifest.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 19 november 2007 - 1498