door

Spoorwegmuseum leent affiches uit

Historische posters uitgeleend aan kunstliefhebbers

archief oud artikel 21 november 2007 Utrecht, Utrecht Het Spoorwegmuseum gaat een deel van de collectie affiches uitlenen. Vanaf volgende week kunnen liefhebbers de historische poster aan de muur hangen. Het Utrechtse museum zegt het eerste museum in de wereld te zijn dat zijn collectiestukken uitleent.

In samenwerking met Kunstuitleen Utrecht kunnen abonnees de affiches thuis aan de muur hangen. In totaal stelt het Spoorwegmuseum voor dat doel 250 historische posters uit de periode 1945 tot 1996 beschikbaar. De affiches zijn vaak gemaakt door gerenommeerde kunstenaars als Dick Bruna, Koen van Os en Frans Mettes.

Delen

Volgens het Utrechtse museum is het de eerste keer dat een museum stukken uit de collectie uitleent. "Wij zijn trots op onze collectie affiches, één van de grootste collecties van Nederland, en dat willen we graag delen met zo veel mogelijk mensen", aldus museumdirecteur Paul van Vlijmen. "Binnen ons museum is helaas niet de ruimte om onze gehele collectie te tonen. De samenwerking met Kunstuitleen Utrecht biedt ons de mogelijkheid om dit wel te doen." Volgens het museum biedt het initiatief de mogelijkheid een groot gedeelte van de 250.000 affiches te tonen aan het publiek.

Idee

Het idee om de affiches uit te lenen is afkomstig van de directeur zelf. Tijdens de verbouwing van het Spoorwegmuseum ontdekte hij dat het museum veel affiches had. Al snel kwam Kunstuitleen Utrecht bovendrijven als mogelijke uitlener van de kunst. Belangstelling is er volgens het museum genoeg. "Veel abonnees van de kunstuitleen bellen op met vragen wanneer de werken geleend kunnen worden", aldus Roos Franssen van het Spoorwegmuseum.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 november 2007 - 755

Activiteiten Spoorwegmuseum

Vanaf morgen te bezoeken

Open Trein Festijn


Het Spoorwegmuseum gooit de deuren open! Tijdens Open Trein Festijn zijn drie dagen lang alle treinen geopend voor het publiek. Kom langs en neem een kijkje achter de schermen van onze unieke en...

Later dit jaar

Winter Station


Tijdens Winter Station, van 21 december 2024 t/m 5 januari 2025, brengen ontelbare lampjes, kerstdecoraties en een antieke carrousel het hele Spoorwegmuseum in een romantische wintersfeer. Met als...