door

Bed tussen hooi en kalveren

Hooitel 'De Weidevogel' is het enige officiële hooitel in Nederland

archief oud artikel 23 januari 2008 Sint Nicolaasga, Friesland REPORTAGE - In het enige officiële Hooitel van Nederland, 'De Weidevogel' in Sint Nicolaasga, is weinig luxe te vinden. Buiten giert de wind, binnen is geen verwarming. Eén deur door en je staat bij de kalfjes. Meindert Leenstra (53) en zijn vrouw Gea van der Vlugt (51) runnen dit bijzondere hotel waar je in het hooi slaapt.

Toch is het op het boerenerf van Leenstra goed toeven. De Fries is dagelijks vroeg uit de veren. Niet alleen om op zijn boerderij te werken, maar ook om zijn gasten in Hooitel 'De Weidevogel'  te wekken. Die zijn vaak ook vroeg op, vertelt de vijftiger. "Als ze willen tenminste, maar de meesten willen wel eens meemaken wat het boerenbedrijf is. Als ze willen kunnen ze me bijvoorbeeld meehelpen met de koeien voeren. Met wat geluk kunnen ze de geboorte van een kalf meemaken." De keuze ligt dus bij de gasten zelf. Ervaren doen ze het boerenleven sowieso. De slaapplaats is een voormalige stal waar de koeien de kalveren ter wereld brachten. Maar waar eens de kalfjes lagen, liggen nu mensen. In het hooi, welteverstaan. Kamperen bij de boer, maar dan anders. Het moet gezegd worden, bijzonder is het zeker. Slapen in het hooi doe je eenmaal niet elke dag. Het is even wennen, maar zacht ligt het. 's Morgens hoor je koeien loeien en honden blaffen. Als je wakker wordt, besef je: ik ben op een boerderij.

Hooi

Het hooi zelf is een verhaal apart. Meindert Leenstra, ooit geboren op deze boerderij, reserveert zelfs een apart weiland voor het Hooitel. "Het hooi moet goed droog zijn. Ook mogen er geen koeien op het gras gelopen hebben." Dat zorgt er volgens hem voor dat er hooimijt tussen komt. "Net vliegjes", zegt de Friese boer. Schadelijk is het beestje niet, maar lekker slapen gaat niet zo goed met allemaal opspringende diertjes. "Zodra er nieuw hooi is, verversen we het. Mensen moeten op een vers hooibed liggen", lacht zijn vrouw.

Kinderfeestje

Het begon allemaal in 2005 tijdens een kinderfeestje, vertelt de boerin. "Eigenlijk was het een grapje. Terwijl ik een rondleiding door de boerderij gaf riep één van kinderen: 'Maak er een hooitel van?'. Het idee voor ons hooitel was geboren." Al snel kwamen de de eerste gasten: Hooitel 'De Weidevogel' was een feit. Hoewel er in Limburg nog een boer zit die zonder vergunning een hooitel runt, mag het Hooitel zich de enige in Nederland noemen. Die exclusiviteit zorgt ervoor dat gasten van heinde en ver naar het Friese dorpje trekken, om er eens in het hooi te overnachten. "Onze gasten komen hier voor de rust en ruimte, om van de natuur te genieten of willen het boerenleven eens van nabij meemaken", legt de Fries de belangrijkste redenen uit om eens een nachtje in het hooi door te brengen.

Australiërs

Maar wie zijn de gasten eigenlijk? De gasten van het hooitel komen werkelijk overal vandaan, zegt Leenstra. Duitsers, Zwitsers, Spanjaarden, Italianen en zelfs Australiërs weten allemaal het hooitel te vinden. "Via internet", verklaart zijn vrouw. "Het zijn vooral natuurmensen die hier overnachten", legt het boerenechtpaar uit. Iedereen is welkom in 'De weidevogel': Gezinnen met kinderen, stelletjes, vrijgezellen en vriendengroepen bivakkeren in het hooitel. Doel is om hen het boerenleven te laten opsnuiven en te betrekken bij het boerenbedrijf. De slapers komen het hele jaar door. Regen, sneeuw, hitte of droogte; de gasten maakt het niet uit. "Natuurlijk hebben we vooral in het zomerhalfjaar meer gasten dan in de winter", zegt Van der Vlug "Het voorjaar en de zomer is eigenlijk voor de gasten de mooiste tijd om het hooitel te bezoeken. Het boerenleven én de natuur zijn dan op zijn mooist", zeggen Leenstra en Van der Vlugt. "Maar eigenlijk maakt slecht weer voor de bijzondere ervaring niet uit. Ooit hadden we eens een groep mensen die op onze minicamping wilden staan. Noodweer stak daar een stokje voor. Met chagrijnige gezichten kwamen ze aan. Iedereen dook natuurlijk de schuur in. Met wel twintig man sliepen ze uiteindelijk in het hooi. Ze bouwden een flink feestje en op slag dacht niemand meer aan de regen en onweer."

Bijgedraaid

Eén van de mooiste ervaringen die het echtpaar tijdens het driejarig bestaan van Hooitel 'De Weidevogel' meemaakte was wel het gezin met jongens van 19 en 17 jaar. 'Moeder wat doe je ons nu aan? Wat walgelijk!', riepen de twee toen ze het hooitel zagen. 'Moeten we hierin slapen?', memoreert Van der Vlugt aan de keukentafel. "Nadat ze met hun ouders uit eten waren geweest, draaiden ze bij. De jongens kregen de smaak te pakken toen ze zich in de hooiberg vermaakten. Nadat het gezin een nacht in het hooi geslapen, wilden de jongens niet meer weg. Liefst hadden ze nog een aantal nachten langer gebleven."

Wie dit jaar ook een nachtje wil slapen, in het hooi, betaalt twintig euro per nacht. Gasten die bij het ontbijt champagne willen betalen een tientje meer. Ook is het mogelijk een nacht in het Hooitel cadeau te geven. Leuk om te geven, leuk om te krijgen: de cadeaubon van het Friese hooitel.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2018-10-11 10:49:53 · Gepubliceerd: 23 januari 2008 - 4278