Leids museum krijgt pirapitinga van gemeentewerkers
archief oud artikel 17 januari 2008 Leiden, Zuid-Holland Bij Naturalis in Leiden is een niet-vleesetende piranha-achtige binnengebracht. Twee medewerkers van de Gemeentewerken vonden afgelopen maandag de pirapitinga.
De twee zagen de pirapitinga, een noten etende variant van de piranha, voor hun ogen gedood worden. "Om tien uur 's ochtends waren Tino van der Zwan en Martie ten Bloemendaal getuige van de worsteling tussen een blauwe reiger en de vis. De reiger gooide de vis verschillende keren omhoog, maar die bleek te breed om in zijn bek te glijden", zo reconstrueert Naturalis het voorval op de Maresingel. Sportvisser Van der Zwan jaagde de vogel weg en bracht de vis naar het Leidse natuurmuseum. Afgezien van een steekwond is het een gaaf exemplaar.
Aquarium
Hoe de 32 centimeter lange Zuid-Amerikaanse zoetwatervis in de grachten van de Zuid-Hollandse stad terecht is gekomen is onbekend. Waarschijnlijk gaat het om een uitgezette aqariumvis die door zijn baasje te groot werd bevonden. Normaal gesproken heeft het dier weinig overlevingskans. Omdat het water op de vindplek door een nabijgelegen gasfabriek een hoge temperatuur heeft, overleefde de vis. Totdat de 750 gram wegende pirapitinga ten prooi viel aan de blauwe reiger.
Maag
Tot de voorjaarsvakantie is de pirapitinga te bewonderen in de actualititeitenvitrine op de loopbrug van het Leidse museum. Onderzoek moet nog aantonen welk voedsel de zoetwatervis at, voordat hij zelf bijna in de maag van de reiger verdween.
Zo gevaarlijk als een echte piranha is een pirapitinga (Colossoma bidens) niet, maar toch blijft het uitkijken geblazen. De minder gevaarlijke neef van de piranha zal mensen zeker niet opzoeken, maar kan een mens wel flink verwonden. Wie de kaken van het beest ziet, zal daar niet vreemd van opkijken. Met zijn scherpe tanden en krachtige kaken verorbert de vis normaal gesproken de noten van een bepaalde palmbomensoort. Pirapitinga's leven in het Amazonegebied. De vissen kunnen een lengte van 85 centimeter en een gewicht van 20 kilo bereiken. Als tijdens de regentijd de rivieren overstromen trekken ze zich terug naar ondiepe wateren om zich te voeden met noten, vissen en bladeren. Zelf wordt de vis ook gegeten. In de Amazone vangen mensen de vissen om te eten, maar ook voor de aquariumhandel.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 17 januari 2008 - 1894