door

Hotel Heijenrath: alleen in Vaals is het hoger

Bram en Marieke Verrijt hebben hoogst gelegen hotel van Nederland

archief oud artikel 18 februari 2008 Heijenrath, Limburg REPORTAGE - Nederland ligt aan je voeten in Hotel Heijenrath. Letterlijk: het hotel in het gelijknamige Limburgse gehucht is het hoogste gelegene in ons land. "Alleen in Vaals is het hoger, maar daar hebben ze enkel een friettent."

Hoe hoog het hotel dan ligt? Op een hoogte van maar liefst tweehonderd en twintig meter. Uniek in Nederland. Wie dan ook nog de bovenste kamer reserveert, kan zeggen dat hij de hoogste slaapplek van het land heeft. Heijenrath heeft het. Hotel Heijenrath heeft het. Bram en Marieke Verrijt hebben het.

Knus

Ze zijn eigenaar van het hotel. Hoewel ze een goed lopend restaurant op de Markt van Sittard hadden, besloten ze in 2003 het - toen nog – vervallen pension te kopen. Na een verbouwing die ruim een jaar duurde, ontvingen in februari 2004 hun eerste gasten. Het hoogst gelegen hotel was een feit. Het Zuid-Limburgse hotel heeft acht kamers: zeven twee-persoonskamers en een drie-persoonskamer. De kamers zijn voorzien van douche, toilet, wekkerradio, zitje en kleuren-tv. Wie wil kan, na overleg, een hond meenemen. "Met dit hotel is de droom van mijn vrouw uitgekomen. Ze wilde altijd al een klein, knus familiehotelletje hebben."

Grensgeval

Eerlijkheidshalve moet er gezegd worden dat er meer slaapgelegenheden op de Loorberg zijn. Een B&B, een camping, enkele logeerappartementen en een drie-sterren-landhotel hebben ook patent op het hoogste slaapplekje van den lande. "Maar wij zijn het enige echte hotel in het dorp." Twee andere grote hotels moeten het doen met een iets lager gelegen plekje. "Ik ben er trots op dat we het hoogst gelegen hotel van Nederland hebben. Sommige mensen komen zelfs speciaal daarvoor hierheen", zegt de 35-jarige uitbater. "Alleen in het drielandenpunt Vaals is het hoger, maar daar hebben ze enkel een friettent. Op 320 meter is daar geen hotel te vinden. Daarvoor moet je naar de een na hoogste plek van Nederland: Heijenrath." Hotel Heijnrath is dus een grensgeval. Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. Enkele kamers van het Limburgse hotel hebben uitzicht op de zuiderburen. "Zie je die bomen daar? Daar ligt de Voerstreek van België al."

Solex

Zijn hotel op de heuvel – een kronkelige klim leidt naar het dorpje – lokt vooral bezoekers om zijn ligging. Het Heuvelland is geliefd bij recreatieve wandelaars en fietsers. "We zitten hier in de uitlopers van de Eiffel", verklaart de goedlachse Limburger die populariteit. "Zij komen in deze omgeving echt wel aan hun trekken. Bovendien: in een mum van tijd ben je in België en Duitsland." Wielrenners, motor- en oldtimerliefhebbers weten eveneens het hotel te vinden. “Hun kostbare vervoersmiddelen kunnen bij Verrijt droog in de schuur staan. Zo had ik hier eens de Solex-club op bezoek: hun brommers stonden er hoog en droog." Toch komen de gasten van Verrijt niet alleen voor de hoge ligging, zegt hij. "Wij bieden hier gezelligheid. In ons hotel is het huiselijk. Mensen zijn hier niet anoniem." Zijn woorden worden onderstreept door de kast met gezelschapspelletjes, de kranten en tijdschriften op tafel en het kleine barretje. Ze zorgen ervoor dat het in het hotelletje bij tijd en wijlen een gezellige boel is. "Gasten maken hier regelmatig met elkaar een babbeltje. Ook komen mensen van de nabijgelegen appartementen avonds een biertje of 's ochtends een ontbijtje halen. Hartstikke gezellig." Grappig detail: de al wat oudere gasten komen soms omdat een van de drie bushaltes die het Zuid-Limburgse gehucht rijk is, precies voor Verrijts hotel stopt. De bus uit Gulpen en die uit Maastricht laten hun reizigers eruit. "Ze hoeven niet nog eens vijfhonderd meter te lopen", lacht de spraakzame Limburger. “Ideaal voor de wat oudere vakantieganger."

Vlaggetje

De hotelgasten komen van over de hele wereld, maar voornamelijk uit Nederland zelf. Een kaart met vlaggetjes toont waar vandaan ze komen. Iedere gast mag zijn woonplaats op de kaart van Nederland zetten. Het merendeel komt uit de Randstad of - opvallend – uit de stad Groningen en omgeving. Een oplettende toeschouwer zal ook het vlaggetje vinden op de boot van Hoek van Holland naar Harwich. “Ik heb zelfs een gast gehad uit de Verenigde Arabische Emiraten”, vertelt Verrijt met gepaste trots. "Een Nederlander die in het Arabische land woonde, vond mijn hotel in een fietsblad waar ik in adverteer. Met zijn hele familie, zijn schounouders uit Amerika incluis, verbleef hij enkele nachten in het hotel."

Mart Smeets

Hoe Hotel Heijenrath aan haar naam kwam, is een verhaal apart. "Marieke en ik zaten maar te bedenken hoe we ons nieuwe hotel moesten noemen. 'Berg en dal', 'Bergzicht', we kwamen er niet uit. Onze eigen naam op de gevel zetten, wat in deze omgeving wel vaker gebeurt, wilden we niet. Hotel Verrijt vonden we zo oubollig klinken. Totdat een goede vriend zei: waarom noem je het niet gewoon hotel Heijenrath?". Dat was de gouden vondst, zegt Verrijt. "Als de Amstel Gold Race hier door Limburg toert, noemt Mart Smeets altijd ons dorp. Mensen onthouden dat. Heijenrath, Heijenrath, denken ze. Lag daar niet een hotel?"

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2023-02-20 14:07:06 · Gepubliceerd: 18 februari 2008 - 3120