door

Een trend komt altijd terug

Van oud naar retro, van tweedehands naar hip

archief oud artikel 19 februari 2008 Waalwijk, Noord-Brabant Tweedehands heet sinds een paar seizoenen geleden heel hip vintage. Opeens liep heel Hollywood met oud werk van grote meesters over de catwalk. Want dat is vaak de voorwaarde: de artikelen die na jaren weer ‘in' worden komen niet van de Zeeman of H&M. Bekende designers geven hun kleding en schoenen een eigen look die na jaren nog steeds op ooh's en ahh's kan rekenen. Dat gebeurt vast ook bij de aanblik van de designerschoenen die het Nederlands Leder en Schoenen Museum in Waalwijk tot en met 4 mei 2008 tentoonstelt.

Namen als Christian Louboutin, Manolo Blahnik en Gucci laten schoenliefhebbers watertanden. Werk van deze schoenkunstenaars vormen dan ook het hoogtepunt van de expositie 'Oud Nieuws'. Totaal geven zestig paar designerschoenen een overzicht van de trends van de laatste decennia. "Dit schoeisel is vrijwel allemaal het afgelopen jaar aangekocht of aan het museum geschonken," aldus Inge Specht, conservator van het museum. "De schoenen waren kortgeleden nog 'hot' en rekenen we nu al weer tot de categorie museumstukken."

Dior & McCartney

"Wanneer is Oud oud? En wanneer is Nieuw nieuw?," dat is de vraag die het museum zichzelf stelt. De conclusie is dat dit tegenwoordig bijna niet bij te houden is. "In een tijdperk waarin de modetrends elkaar sneller af lijken te wisselen dan de seizoenen, wordt nieuw alweer heel snel oud. Andersom gebeurt ook: oud krijgt de naam retro en is dan opeens weer hip.” Dat gebeurt vast ook nog wel eens met de prachtige ontwerpen die deel uit maken van de expositie. Vol kleur en detail. Wat terug is te zien is in schoenen van designers als Dolce & Gabbana, Stella McCartney, Guiseppe Zanotti en Christian Dior.

Halve zool

Grondlegger van het Nederlands Leder en Schoenen Museum is Antoon Hendriks. Deze schoenenliefhebber exposeert voor het eerst in 1948. De enthousiaste reacties hierop leidden tot de opening van het museum in 1954. De collectie telt ondertussen meer dan 10.000 schoenen. Uit eigen land maar ook als vertegenwoordigers van andere culturen. "Verder hebben we deelverzamelingen lederkunst, goudleer, tassen en koffers, schoenbenodigdheden en -accessoires, paardentuig, huiden en curiosa," vertelt Inge Specht. Tijdens een demonstratie is te zien hoe de benodigde machines in de naastgelegen fabriek werken. Vanaf eind maart tonen ook videoclips op dvd-zuilen de werking van elke machine. Proef voor het naar huis gaan nog even een ‘Halve Zool' in het museumcafé.

Sinds vorig jaar is een gedeelte van het museum speciaal ingericht voor kinderen. Hier kunnen ze kunnen zien waar leer allemaal voor gebuikt wordt en wat de mogelijkheden zijn van dit materiaal. Ook organiseert het Schoenenmuseum regelmatig workshops voor kinderen en is bezoek voor een kinderfeestje mogelijk.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 19 februari 2008 - 3836

Dit past bij 'Een trend komt altijd terug'