'Tijdsporen' geeft bezoekers inkijk in gedeelde geschiedenis van de regio
26 februari 2008 bijgewerkt: 30 juli 2015 De drie provincies in de Scheldemond hebben een gedeelde geschiedenis. Eeuwenlang hebben ze samen gevochten tegen het water en vijandige legers. Een gratis cd gidst bezoekers langs twaalf bijzondere plaatsen in Oost- en West-Vlaanderen en Zeeland.
De Scheldemond is het Noordelijke gebied van de Schelde, van Antwerpen in Oost-Vlaanderen tot de kust van België in West-Vlaanderen en een gedeelte van de provincie Zeeland. Hoewel de Scheldemond tientallen steden, drie provincies en twee landen bestrijkt, heeft het gebied een duidelijke eigen identiteit en gedeelde geschiedenis.
Het gebied heeft vruchtbare polders en bloeiende steden. Bovendien is de Scheldemond altijd een belangrijke strategische plek voor legers geweest. Inwoners van de steden in de Scheldemond hebben zich door de eeuwen heen moeten verdedigen tegen Spanjaarden en Duitsers, maar ook tegen het water.
Over deze gebeurtenissen zijn meerdere boeken geschreven, maar toch is de lokale overheid bang dat deze geschiedenis in de vergetelheid raakt. Daarom is met het geld van de drie provinciebesturen en de Europese Unie het project Tijdsporen gestart.
Tijdsporen
Het project bestaat uit twaalf 'doorkijkjes in de geschiedenis'. De twaalf bezoekerscentra en musea geven ieder een bijzonder stukje van de gedeelde geschiedenis van de Scheldemond weer. Op de website tijdsporen.eu is gratis een verhalen-cd te downloaden. Op de cd vertelt iedere deelnemende locatie een stuk van de geschiedenis van de Scheldemond en verwijst vervolgens door naar de volgende locatie. De cd's zijn ook gratis op te halen bij de twaalf locaties.
Wie de geschiedenis ècht wil herbeleven, kan de cd afluisteren en - in meerdere dagen - van locatie naar locatie rijden. De musea en bezoekerscentra laten namelijk precies het plaatje bij het praatje zien.