Vierhonderd jaar archeologische activiteiten door Nederlanders
archief oud artikel 6 december 2007 Leiden, Zuid-Holland Wetenschappers trekken al eeuwen naar Egypte om archeologische vondsten onder het zand vandaan te graven. Nederlandse archeologen verdiepen zich, al vanaf de zeventiende eeuw, ook in het oude Egypte. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft tot 11 mei 2008 de overzichtstentoonstelling 'Hakken in het zand', die vierhonderd jaar archeologische activiteiten door Nederlanders in beeld brengt.
Archeologen van het Rijksmuseum van Oudheden voeren al vijftig jaar zelf opgravingen uit in Egypte. Andere Nederlanders, zoals de koopman David Le Leu de Wilhem en de Haagse kunstschilder Cornelis de Bruyn gingen hen vier eeuwen geleden al voor. Veel vondsten, notities, dagboeken en foto's van hen en van andere Nederlanders zijn terechtgekomen in het Leidse museum.
Zelf ontdekken
'Hakken in het zand' geeft een goed overzicht van de Nederlandse archeologische activiteiten en vondsten. Bezoekers kunnen ook zelf Egypte ontdekken via één van de twaalf gametafels. Voor volwassenen is er een bijzondere 'multi-media ervaring', die meer dan vijfduizend jaar Egyptische geschiedenis in beeld brengt. Zo kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen in de graftombe van Toetanchamon, zoals Howard Carter die in 1922 ontdekte. Voor kinderen is er het interactieve spelprogramma 'Trail of the mummy', waarin de spelers met een egyptoloog speuren naar eeuwenoude mummies en graftombes.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 december 2007 - 2415
Activiteiten Rijksmuseum van Oudheden
Nu te bezoeken
Tentoonstelling: Bronstijd, vuur van verandering.
Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) kondigt met enthousiasme de langverwachte wintertentoonstelling Bronstijd, vuur van verandering aan. De bronstijd (2000-800 v.Chr.) markeert een sleutelperiode in...
Vanaf volgende week te bezoeken
Tentoonstelling ‘Tin’
In de zomer van 2022 werd de museumcollectie verrijkt met de bijzondere tinverzameling van Henk van Wijk. Deze indrukwekkende collectie omvat bijna zevenhonderd objecten, vooral tinnen...