door

Redding Museumstoomtram Hoorn-Medemblik nabij

Onderzoeksbureau adviseert bezuinigingen

archief oud artikel 7 maart 2008 Hoorn, Noord-Holland De toekomst van de bijna failliete Museumstoomtram Hoorn-Medemblik blijft nog onzeker. Voor de redding van de historische tramlijn in Noord-Holland is één miljoen euro nodig.

Komende dinsdagavond komt er min of meer uitsluitsel over de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. De gemeenteraden van Enkhuizen, Hoorn en Medemblik vergaderen dan over de toekomst van de historische tramlijn. De Noord-Hollandse gemeenten beraden zich volgende week over welk toekomstscenario ze kiezen. Later vergaderen de drie gemeenteraden nog ieder afzonderlijk over de kwestie. 

Kwartiermaker

In opdracht van de gemeenten schreef een onderzoeksbureau een reddingsplan voor de museumstoomtram. Donderdagavond presenteerde het bureau drie plannen aan de gemeenteraadsleden. Het advies van het bedrijf is om de museumactiviteiten aan te passen aan de exploitatie van de stoomtram. Het museale karakter van de stoomtram moet zo behouden blijven. Het onderzoeksbureau adviseert dit, omdat deze oplossing volgens hen het meeste perspectief biedt. In dit scenario moet de museumorganisatie samen gaan werken met andere culturele instellingen en moet er bezuinigd worden. Bovendien raadt het bureau hen een kwartiermaker te benoemen, die de boel op orde moet brengen.
Een andere optie is om de bestaande situatie afgeslankt verder te laten gaan. De derde mogelijkheid is om het museum te scheiden in twee aparte organisaties: één die de toeristische trein exploiteert en één die museumactiviteiten ontwikkelt.

Giften

Voor de reddingsoperatie is minimaal één miljoen euro nodig. Zonder dat bedrag gaat de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik onherroepelijk failliet. Ook is jaarlijks een subsidie van 350.000 euro nodig om de tramlijn in stand te houden. De Noord-Hollandse museumstoomtram verkeert momenteel in financieel zwaar weer. Het rapport van het onderzoeksbureau zegt dat 'het water aan de lippen staat'. De museumstoomtram genereert onvoldoende inkomsten; er komen te weinig subsidies en giften binnen om de begroting sluitend te krijgen. Ook de goede resultaten van vorig jaar brachten daar weinig verandering in.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 7 maart 2008 - 1236