"Groot deel Amazoneregenwoud over twintig jaar verdwenen"
archief oud artikel 6 december 2007 De kans is groot dat in 2030 zestig procent van het Amzonewoud verdwenen is. Die waarschuwing geeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) af in een rapport dat de natuurorganisatie donderdag op de VN-klimaatconferentie in Bali lanceert.
De schade aan het Amazonegebied heeft dramatische gevolgen voor het klimaat, stelt het WNF. Over iets meer dan twintig jaar is zestig procent van het immense regenwoud verdwenen of vernietigd is, verwacht de natuurorganisatie. Vandaag lanceert het WNF het rapport 'Amazone's vicious cycles; drought and fire in the greenhouse' op de VN-klimaatconferentie op het Indonesische eiland Bali.
Ontbossing
De aantasting van het regenwoud zorgt ervoor dat de aarde verder opwarmt. Daardoor zal er steeds minder regen vallen in de VS, India, Midden-Amerika en Brazilië. De Amazone is ook erg belangrijk voor de oceaan: omdat het immens regenwoud een zoetwaterbron is, zou neerslagvermindering de oceaanstromen kunnen ontregelen. Door de droogte neemt eveneens de kans op bosbranden toe. Bovendien komt er door massale ontbossing broeikasgas vrij. Tussen nu en 2030 kan door de ontbossing in de Amazone 55,5 tot 96,6 miljoen ton CO² vrijkomen, voorspelt het WNF. Dat is een enorme hoeveelheid, wil de internationale natuurbeschermingsorganisatie duidelijk maken: het is vergelijkbaar met de hoeveelheid broeikasgassen die heel de wereld in twee jaar uitstoot.
Sneeuwbal
Volgens de opstellers van het rapport is er sprake van een sneeuwbaleffect en een vicieuze cirkel. Het moment dat het Amazoneregenwoud zichzelf niet meer kan herstellen komt rap naderbij, waarschuwt het Wereld Natuur Fonds. De organisatie pleit op de klimaattop voor het nemen van maatregelen tegen de hoeveelheid modiale CO²-uistoot. "Als we er niet in slagen om het Amazoneregenwoud te beschermen, is dat niet alleen een ramp voor de miljoenen mensen die in het Amazongebied leven, maar ook voor de stabiliteit van het klimaat op aarde."
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 december 2007 - 734