Diergaarde Blijdorp stapt dit jaar nog over op vegatarisch voedsel
archief oud artikel 31 maart 2008 Rotterdam, Zuid-Holland De roofdieren in Diergaarde Blijdorp krijgen voortaan geen vlees meer. Het Rotterdamse dierenpark heeft dat afgesproken met de Nederlandse Vegetariërsbond (NVB). De overstap is niet alleen goedkoper, maar volgens een aantal onderzoeken is plantaardig voedsel bovendien beter voor de gezondheid van de dieren.
Blijdorp raakte naar eigen zeggen 'overtuigd van de overstap, door de positieve effecten op het welzijn van de dieren'. Veel dieren in het park hadden al een plantaardig dieet, maar dit jaar moeten ook de carnivoren (vleesetende dieren) vegetarisch worden. De dieren worden langzaam maar zeker vertrouwd gemaakt met hun nieuwe eetpatroon en krijgen na twee maanden helemaal geen vlees meer. De dierentuin haalt onderzoeken uit de hele wereld aan, die aantonen dat carnivoren langer leven op vegetarische voeding.
Groenvoer
Dinsdag kunnen bezoekers voor het eerst getuige zijn van de vegetarische voerdertijd van de leeuwen. Hopelijk zijn de leeuwen niet al te hongerig, want ze moeten het doen met kroppen sla. Onderzoekers houden nauwkeurig in de gaten hoe de dieren op hun nieuwe eten reageren. Niet alleen de maaltijden, maar ook het eetpatroon verandert: de roofdieren krijgen op meerdere tijdstippen per dag hun groenvoer toegediend. Wel zo leuk voor de bezoekers, denkt Diergaarde Blijdorp.
Voordelen
Blijdorp noemt maar wat graag de voordelen van het nieuwe dieet: gezonder, goedkoper, leuker voor bezoekers en beter voor het milieu. Het laatste argument past goed bij Blijdorps voornemen om voortaan 'klimaatvriendelijk' te handelen.
Nederlandse Vegetariërsbond
Echte natuur
Dierentuinen proberen doorgaans zo goed mogelijk de natuurlijke leefomstandigheid van dieren na te bootsen. De roofdieren krijgen wel kant-en-klaarmaaltijden toegediend, maar meestal eten ze tocht hetzelfde voedsel als ze in de natuur zouden doen. Nu alle dieren salades krijgen voorgeschoteld, is het 'echte' er wel een beetje vanaf, tenzij de roofdieren in het wild ook besluiten vegetarisch te worden. Dan zou de NVB pas ècht tevreden zijn.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 31 maart 2008 - 5707