Slapen in een voormalige watertoren
archief oud artikel 1 april 2008 Nieuwleusen, Overijssel REPORTAGE - Hotel De Koperen Hoogte spreekt tot de verbeelding. De voormalige watertoren langs de A28 ontgaat geen automobilist. Binnen is het luxe troef. "Je moet dit hotel ondergaan."
Exact drie uur en zeven minuten draait restaurant La Tour rond. De maaltijd duurt even lang. Ondertussen genieten de gasten van De Koperen Hoogte van hun luxueuze diner. Onder hen razen auto's op de A28 naar Meppel. Hoewel, na anderhalf uur dineren, kan het uitzicht compleet anders zijn. Het hangt er van af waar je bent, maar je kijkt uit over Zwolle, Kampen, Staphorst of Hasselt. De oude watertoren biedt vele vergezichten.
Handtas
De Japanse gasten die net hun mosselsoep geserveerd krijgen, lijken er geen acht op te slaan. Mosselsoep en rode wijnen eisen al hun aandacht op. Wie het draaiende restaurant binnenstapt wordt verwelkomd door de sommelier. Chef-kok Alan Pearson zwaait in de keuken de scepter. De twee bieden keuze uit een scala van menu's met de daarbij behorende wijnen. Terwijl de meters onder je wegdraaien, dienen serveersters de verschillende gangen op. "Sommige dames vergeten hun tasje wel eens uit de 'vensterbank' te halen", vertelt general manager Wanda Stuut. "Als zij en haar man na een aantal uren klaar zijn met dineren komen ze er opeens achter dat ze hun handtas kwijt zijn."
Niet te missen
Het draaiende restaurant op de veertiende verdieping is maar een klein onderdeel van het prestigieuze hotel. Het meer dan vijftig meter hoge hotel mag gerust opvallend genoemd worden: De Koperen Hoogte is een van de twee Nederlandse hotels in een watertoren - de ander staat in Dordrecht. Automobilisten die over de A28 naar Meppel en de provinciale weg N377 van Hasselt naar Coevorden rijden, kunnen het hotel niet missen. Waar de wegen elkaar kruisen, staat het groen-witte hotel. De doorgaande wegen zijn vanuit de voormalige watertoren evenmin onzichtbaar. Als mieren krioelen de auto's onder het hotel door. Duizenden zoeven voorbij. Niet alleen over land is het hotel bereikbaar. "Kijk, daar ligt ons helikopterplatform", wijst Ad van der Plas, eerste medewerker bediening, terwijl hij behoedzaam het gordijn opzij trekt. "Het helikopterplatform wordt af en toe gebruikt. Vooral de heer Van der Most gebruikt hem en soms wordt er ook gebruik van gemaakt door onze gasten: gemiddeld zo'n twee keer per maand."
De Koperen Hoogte is dan ook een prima uitvalbasis zo vlak langs de snelweg. Hotel is eigenlijk een karige benaming voor dit luxe oord. Slapen is maar één van bezigheden die in de voormalige watertoren gedaan kan worden. Niet alleen draaiend restaurant La Tour zorgt voor ander vermaak. Onderin het hotel zijn een wellnesscentrum, winkels, vergaderzalen en een brasserie. Buiten ligt een 1,8 kilometer lange golfbaan aan de voeten van de gast. "Je moet dit hotel ondergaan", stelt general manager Stuut. "Verblijven in dit bijzondere hotel is een belevenis op zich. Waar kan je nu slapen in een watertoren?" In Zwolle dus. Waterleiding Maatschappij Overijssel, het toenmalige waterleidingbedrijf, had de toren aan de Lichtmisweg sinds 1932 in gebruik om het water in de achterliggende polder op peil te houden. Die functie heeft het gebouw, ontworpen door architect Hendrik Sangster, echter allang verloren. In 1993 kwam de watertoren in handen van zakenman Hennie van der Most. "Hij nam het voor een symbolisch bedrag over van de inmiddels opgeheven gemeente Nieuwleusen", herinnert Stuut. Net als Wunderland Kalkar (voormalige kerncentrale), Preston Palace (voorheen een ziekenhuis) en Speelstad Oranje (voormalige aardappelmeelfabriek) wilde de ondernemer het gebouw een andere bestemming geven. Dat is gelukt: alleen de vorm van het gebouw herinnert nog aan de watertoren.
Koper
Koperdieven kunnen een flinke slag slaan bij het hotel, zo blijkt. De kostbare grondstof speelt een hoofdrol bij de Koperen Hoogte. "De naam is afgeleid van al het koper dat aan het hotel zit. Al het lichtgroene wat je ziet, is koper", licht Stuut toe. Volgens de general manager betalen haar gasten 'een scherpe prijs' voor een nachtje in het hotel. "Voor heel weinig geld bieden we een luxe kamer." Het hotel heeft drie soorten kamers. Een standaardkamer, waar er zestien van zijn, is voorzien van een tweepersoons bubbelbad, een tweepersoons stoomcabine en een tv. Tegen betaling is ook een telefoon en een minibar beschikbaar voor de gasten. Wie nog luxer wil, kan de Royal Suite reserveren. De kamer beslaat de complete elfde verdieping en is een luxere versie van de standaardkamer.
Open lucht
Toch is het niet de meest exclusieve kamer in de voormalige watertoren, dat is de Top Suite. De Koperen Hoogte looft zelfs een gastronomisch arrangement uit in deze bijzondere kamer voor degene die tijdens een golfpartijtje 'hole in one' op een drijvend golfputje in de vijver slaat. "Of het wel eens iemand gelukt is om het balletje in één keer in het zwarte netje te slaan? Naar mijn weten niet", lacht gastheer Van der Plas. De raampjes op 55 meter hoogte in de suite bieden bezoekers een fenomenaal uitzicht op de Overijsselse polder. Ook bijzonder is de biertap die de gasten ongetwijfeld smakelijke genoegens verschaft. Het meest opmerkelijk aan de Top Suite is echter dat er twee tweepersoonsbedden staan. "Dit is het meest bijzondere bed van het hotel", vertelt Ad van der Plas terwijl hij het wenteltrapje beklimt. "Je slaapt hier in de koepel. Als die opent, slaap je in de open lucht. De sterren lonken boven je. Dat is toch het mooiste wat er is?"
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2018-10-23 10:49:20 · Gepubliceerd: 1 april 2008 - 16883