Universiteit Wageningen: vooral mensen tussen 46 en 65 jaar lopen gevaar
archief oud artikel 8 april 2008 Wageningen, Gelderland Een derde van de tekenbeten wordt opgelopen in de bossen. Bovendien: de meeste mensen lopen een tekenbeet op tijdens een wandeling. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit Wageningen. "Teken kunnen minder goed tegen droge omstandigheden", aldus onderzoeker Arnold van Vliet.
Maar liefst 38 procent van alle tekenbeten wordt opgelopen in het bos, zo blijkt uit onderzoek van wetenschappers bij Universiteit Wageningen. Net als in 2006 (41 procent). "Teken kunnen minder goed tegen droge omstandigheden. Dus in open gebieden zul je over het algemeen minder teken aantreffen", verklaart Van Vliet de getallen. "In het bos is vaak ook een strooisellaag aanwezig waarin de teken zich kunnen terugtrekken of overwinteren. In bossen zijn ook voldoende gastheren zoals vogels en grotere zoogdieren die ze nodig hebben voor een bloedmaaltijd."
Bos
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de bosrijke plaatsen Schouwen-Duiveland, Apeldoorn en Ede de top-3 vormen van gebieden waar de meeste tekenbeten voorkomen. Hoewel, de onderzoekers zijn er nog niet helemaal uit waarom juist die plekken zo hoog staan. Momenteel loopt het onderzoek nog. Van Vliet: "Het zijn wel gebieden waar veel toeristen en dagrecreanten komen en de gebieden zijn geschikt voor teken zodat er relatief veel mogelijkheden zijn op contact tussen teken en mensen."
Ouderen
Frappant is dat ouderen meer kans lopen op een tekenbeet dan jongeren. Mensen tussen 46 en 65 jaar worden eerder gebeten. "We zien dat veel mensen in deze categorie tekenbeten oplopen bij het tuinieren. Verder wordt er door deze groep mensen veel gewandeld en gerecreëerd in gebieden waar teken zitten," aldus de onderzoeker.
Wandeling
De meeste mensen worden gebeten tijdens een wandeling, zo blijkt eveneens uit de cijfers. Ook tuinen blijken overigens een 'goede' plek te zijn om gebeten te worden (34 procent in 2006, 36 procent in 2007). De onderzoekers, die gebruik maakten van gegevens van natuurkalender.nl, denken dat het vooral bosrijke tuinen zijn waar de kleine monstertjes te werk gaan.
- Broekspijpen in de sokken stoppen.
- Op de paden blijven en na het struinen door de vegetatie even op de broekspijpen kijken of er teken oplopen en deze vervolgens verwijderen.
- Deet op de broekspijpen/schoenen spuiten.
- Na het zitten in het gras/bosbodem even controleren of er teken op de kleding lopen.
- Mensen die vaak gebeten worden kunnen overwegen om zogenaamde mosquitobroeken aan te schaffen. Deze broeken zijn geïmpregneerd met permetrine, een insecticide, waar teken niet van houden.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 8 april 2008 - 2542