Door Jacob van Strij geschilderde behang afkomstig van particulier
archief oud artikel 10 april 2008 Enschede, Overijssel Rijksmuseum Twenthe heeft onlangs de hand weten te leggen op vier behangselschilderingen van Jacob van Strij. Ze zijn afkomstig uit een particuliere collectie.
De schilderingen zijn bijzonder omdat ze gemaakt zijn door Jacob van Strij (1756-1815), één van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit de late achttiende eeuw. De behangselschilderingen zijn nu definitief in het museum te bewonderen. Acht jaar geleden waren ze al eens tijdelijk zichtbaar voor het publiek tijdens een tentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe die gewijd was aan de Dordtse kunstschilder.
Landschappen
Van Strij schilderde de behangsels ooit om een kamer van het huis Bleyenburg aan de Wijnstraat in Dordrecht op te fleuren. Een modeverschijnsel in de achttiende eeuw. De bijna vijftig vierkante meter grote kamer werd destijds opgeluisterd met de geschilderde landschappen. Die zijn geïnspireerd op voorstellingen uit de zeventiende eeuw. Een van de vier schilderingen is bijvoorbeeld een landschap met koeien dat grotendeels ontleend is aan een schilderij van Paulus Potter dat nu in het Mauritshuis in Den Haag hangt.
Verwijderd
Geen enkel geschilderd interieur van de Dordtse broers Jacob en Abraham van Strij is nog onbeschadigd. Dat mag geen verwondering wekken. De schilderingen, aangebracht op de lambrisering, raakten in de negentiende en twintigste eeuw uit de mode en werden daarom vaak verwijderd.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2022-12-28 13:14:20 · Gepubliceerd: 10 april 2008 - 566
Activiteiten Mauritshuis
Nu te bezoeken
Het verdwenen museum
Van 12 september 2024 tot en met 5 januari 2025 organiseert het Mauritshuis de tentoonstelling Het verdwenen museum. Ruim 120 objecten worden bijeengebracht uit het Koninklijk Kabinet van...