Twee beeldhouwwerken na 150 jaar terug in Bossche kathedraal
archief oud artikel 11 april 2008 Den Bosch, Noord-Brabant Twee unieke zeventiende-eeuwse beeldhouwwerken met engelen in reliëf zijn vrijdagochtend na 150 jaar weer teruggekeerd in de Sint Janskathedraal in Den Bosch. "Van deze politiek beladen kunst is in Nederland heel weinig meer over."
Een kennis van Jos Koldeweij, hoogleraar Kunstgeschiedenis van de middeleeuwen van de Radboud Universiteit in Nijmegen, tipte hem vorig najaar over de bijzondere beeldhouwwerken. Die waren te zien op een tentoonstelling in de Vlaamse stad Dendermonde. Koldeweij ging zelf polshoogte nemen. Hij trof er inderdaad twee zeventiende-eeuwse in witmarmer uitgehakte reliëfs met engelen aan. Koldeweij, betrokken bij de restauratie van de Sint Janskathedraal, herkende ze direct.
Altaar
De groezelige, gebarsten platen, van 60 bij 35 centimeter, zaten ooit in renaissancehoogaltaar - ontworpen door beeldhouwer Hans van Mildert - van de kerk in Den Bosch. De platen gingen teloor toen het altaar, in 1620 geplaatst, in 1867 grotendeels verkocht werd aan baron Van den Bogearde van Terbrugge. Die verwerkte de reliëfs in het interieur van zijn kasteel in Heeswijk. Een kunsthandelaar kocht in 1967 enkele platen, waarna ze in de vergetelheid raakten. Totdat ze vorig jaar weer opdoken in Dendermonde. Met de hulp van een sponsor konden de platen gekocht én gerestaureerd worden.
Allure
"Van deze politiek beladen kunst is in Nederland heel weinig meer", zegt Koldeweij. "Daarom is het zo bijzonder dat de twee reliëfs met engelen, uit het centrale gedeelte van het altaar, weer opgedoken zijn. Na 150 jaar krijgt de kathedraal weer iets terug van de allure die ze in de vroege zeventiende eeuw had."
Overgedragen
Vrijdagochtend, bij de opening van de Art & Antiques Fair, zijn de beeldhouwwerken overgedragen aan de Sint-Jan en zijn ze op die beurs te zien. Daarna komen ze in Sint-Jansmuseum De Bouwloods te staan.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 11 april 2008 - 673