Beeld van Karl-Heinz Rosch krijgt mogelijk plekje in De Schutsboom
archief oud artikel 15 april 2008 Goirle, Noord-Brabant Het in Goirle omstreden bronzen beeld, dat als eerbetoon aan een Duitse soldaat is gemaakt, komt mogelijk in het plaatselijke heemkundemuseum te staan. Dat heeft initiatiefnemer Hans van Rouwendaal dinsdag aan het ANP laten weten.
Heemkundemuseum De Schutsboom heeft Rouwendaal aangeboden het beeld van Karl-Heinz Rosch in het museum te plaatsen. De bedoeling is dat het omstreden beeld in een ruimte komt met de vijf palen waar in augustus 1941 op landgoed Gorp en Rovert in Goirle vijf gevangenen uit Gijzelaarskamp Sint-Michielsgestel door de Duitse bezetter werden gefusilleerd. Karl-Heinz Rosch wordt door sommigen in Goirle beschouwd als een held. De 18-jarige Rosch redde in oktober 1944 twee kinderen van geallieerde beschietingen. Dat moedige optreden moest de Duitser zelf met de dood bekopen.
Compromis
Veel inwoners van het Brabantse dorp reageerden eerder met gemengde gevoelens op de plannen van Van Rouwendaal en beeldhouwster Riet van der Louw om het beeld in het dorp te plaatsen. Rosch is immers een 'mof'. De plaatsing in het heemkundemuseum is voor vele inwoners een aanvaardbaar compromis. Ook op internet zorgde het bronzen beeld al voor veel discussie.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 15 april 2008 - 696