Prinses Margriet opent Beeldbank WO 2
archief oud artikel 24 april 2008 Vanaf vrijdag 25 april zijn alle beelden van de oorlogsjaren voor iedereen online beschikbaar via de website beeldbankwo2.nl. De beeldbank behoedt kwetsbare, originele foto's voor verval en zorgt ervoor dat de unieke beelden uit de Tweede Wereldoorlog voor toekomstige generaties behouden blijven.
Op donderdag 24 april Prinses Margriet Beeldbank WO2 officieel in gebruik. De beeldbank bevat ruim 175.000 afbeeldingen van Nederland en Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. De foto’s, tekeningen en affiches in de beeldbank komen van alle Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).
Bijzonder beeld
Bij de digitaliseringoperatie van de collecties van de deelnemende instellingen zijn veel nog niet eerder gepubliceerde foto's ontdekt. De informele amateurfoto's van burgers en van in Nederland gelegerde Duitse militairen geven een bijzonder beeld van de oorlogsjaren. In de beeldbank zijn ook 1500 unieke kleurenopnamen opgenomen uit de jaren 1940-1945. Deze collectie van fotograaf Alphons Hustinx, heeft het NIOD onlangs in bezit gekregen.
Onderwijs
De beeldbank is vooral een handig middel voor het onderwijs. Scholieren kunnen de beeldbank gebruiken voor werkstukken of presentaties op school. Voor het basis- en voortgezet onderwijs biedt Beeldbank WO2 educatieve programma's en opdrachten.
Niet weggooien
Uiteraard is de beeldbank nog lang niet compleet. Daarom wordt het publiek opgeroepen om (persoonlijke) foto's uit de oorlogsjaren op te laten nemen in de beeldbank. 'Niet weggooien' is het motto. Van veel foto's in de beeldbank ontbreken nog precieze gegevens. Bezoekers van de beeldbank worden via de site uitgenodigd te reageren en aanvullende informatie bij de afbeeldingen te geven.
Reizende tentoonstelling
Naar aanleiding van Beeldbank WO2 is ook een reizende foto tentoonstelling vervaardigd. Vele instellingen en musea nemen hieraan deel, waaronder: Airborne Museum ‘Hartenstein', Anne Frank Stichting, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Joods Historisch Museum, Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Nationaal Monument Kamp Vught, Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon/ Liberty Park, Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, Verzetsmuseum Amsterdam, Verzetsmuseum Friesland, Verzetsmuseum Zuid-Holland.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 24 april 2008 - 1833