Honderden monumentale kerken dreigen in verval te raken
archief oud artikel 25 april 2008 Friesland telt ongeveer zeshonderd kerken, waarvan er 330 zijn aangewezen als rijksmonument. Door ontkerkelijking en kerkfusies staan veel van deze kerk leeg. Gevolg hiervan is dat de kerken niet meer goed worden onderhouden en in verval dreigen te raken. De Gedeputeerde Staten van de provincie is naarstig op zoek naar een oplossing.
De kerken zijn tot nu toe aardig goed onderhouden, onder meer met provinciaal geld. Nu zit de provincie met de leegstaande kerken in zijn maag: de monumentale kerkgebouwen zijn de provincie erg dierbaar, maar wie draait er op voor de onderhoudskosten? De Gedeputeerde Staten zijn over dit vraagstuk in gesprek met de Stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen. Directeur Jouke Jongsma legt in het Nederlands Dagblad van 25 april uit wat dit plan inhoudt. Een mogelijkheid is om de kerken te verkopen, zodat de onderhoudskosten voor rekening van de nieuwe eigenaar komen. "Dat biedt uitstekende recreatieve en toeristische kansen", zegt het provinciebestuur in de krant.
Deltaplan
Het is een ingewikkeld plan en heeft daarom van de ambtenaren een interessant klinkende naam gekregen: het Deltaplan voor de toekomst van kerkgebouwen. De provincie overlegt met meerdere maatschappelijke organisaties over de mogelijke oplossingen.
Probleem of kans?
De provincie zit met de verpauperende de kerkgebouwen in zijn maag, maar klinkt optimistisch over de mogelijke oplossingen. Er wordt, zoals zo vaak, gesproken over 'kansen' in plaats van 'problemen'. Een reële 'kans' vindt de provincie het om de kerken 'in de etalage' te zetten. De gebouwen zouden dan moeten worden verkocht aan particulieren of organisaties. De kerkgebouwen blijven dan voor de toekomst bewaard. De Stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen inventariseert eerst om hoeveel gebouwen het gaat. Op 23 juni neemt het provinciebestuur een besluit.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 25 april 2008 - 1260