door

Patat, friet en aardappelen

Eerste Frietmuseum ter wereld geopend in Brugge

archief oud artikel 28 april 2008 Sinds afgelopen vrijdag is Brugge een museum rijker: Het Frietmuseum. Zoals de naam al doet vermoeden, staat het Belgische museum volledig in het teken van friet, friet en nog eens friet. Vragen als "Wat is de oorsprong van de aardappel?", "Is de friet geboren in België?" en "Wat is het geheim van goede friet?" komen uitgebreid aan de orde.

Tot een paar dagen geleden bestond er nog geen enkel frietmuseum in de wereld, dus Brugge heeft daarmee een primeur te pakken. Naast de bekende Belgische bonbons, is friet hét handelsmerk van onze Zuiderburen. In de loop der jaren is de patat een product geworden dat zich verspreid heeft over de hele wereld.

Watertanden

Het Frietmuseum is een informatief museum dat de geschiedenis schetst van zowel de aardappel als van de friet en de verschillende bijbehorende sauzen die bij de gefrituurde aardappelreepjes horen. Het museum bestaat uit drie gedeeltes. Het eerste deel betreft de geschiedenis van de aardappel, die zijn oorsprong kent in Peru. Vervolgens wordt de historie van de friet besproken en zijn Belgische oorsprong verklaard. Uiteindelijk kunnen de watertandende bezoekers aan het proeven slaan in de kelderverdieping, waar de friet in de frituurpan ligt te bakken in combinatie met enkele typische Belgische vleesbereidingen, zoals balletjes en stoofvlees. Het museum heeft ongeveer 400 oude voorwerpen in bezit. De oudste zijn vazen van de Inca's die verschillende vormen van de aardappel voorstellen en dateren van het precolumbiaans tijdperk.

Saaihalle

Het museum is ondergebracht in één van de mooiste gebouwen van Brugge, de Saaihalle. Het gebouw dateert uit de 14e eeuw, waarvan nog een aantal originele overblijfselen bewaard is gebleven en op de gevel staat de oudste datum van Brugge vermeld. Volgens één van de oprichters van het Frietmuseum, Eddy Van Belle, is aan de binnenzijde van de Saaihalle niets veranderd. "Daardoor wordt dit prachtige gebouw in de kijker gezet, niet alleen wat de voorgevel betreft, maar ook qua interieur dat de talrijke bezoekers kunnen bewonderen," aldus Van Belle in een persbericht van het Frietmuseum.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 28 april 2008 - 6659

Dit past bij 'Patat, friet en aardappelen'

1 reactie