Onderzoek naar vermeende Quanjel doet gerucht de das om
archief oud artikel 11 december 2007 Thorn, Limburg Een mummie die eind 19e eeuw opgegraven werd uit een graf in de Abdijkerk van het Limburgse Thorn blijkt geen geestelijke te zijn. Daarmee ontzenuwen onderzoekers van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) de volkslegende dat het lijk van monnik Quanjel is.
Een onderzoeksteam van het AMC deed afgelopen maanden onderzoek naar de mummie, bekend als de 'mummie van Thorn'. Radiologen van het Amsterdamse ziekenhuis scanden in februari – met toestemming van het kerkbestuur van de Sint Michaëlparochie in Thorn - het geconserveerde lichaam. Daarmee hoopten de wetenschappers meer informatie te krijgen over de lichaamsresten. Ook een team archeologen van de Universiteit van Amsterdam onderzocht de vermeende kanunnik Quanjel.
Prullenbak
Na uitgebreid onderzoek blijkt het lijk echter helemaal niet van Quanjel te zijn. Een hardnekkige volkslegende kan daarmee rechtstreeks de prullenbak in. In Noord-Limburg doet al jarenlang het gerucht ronde dat het lijk van de 18e-eeuwse monnink Quanjel is. "Al vââr het recente onderzoek verklaarde de Thornse deken Maessen daar weinig geloof aan te hechten. Wel hoopte hij dat het onderzoek een deel van de talrijke 'kanshebbers' zou uitsluiten", meldt het AMC. Het door natuurlijke omstandigheden gemummificeerde lichaam werd eind 19e eeuw opgegraven uit een graf in de Abdijkerk, ook wel Sint-Michaëlkerk of Stiftskerk genoemd, van het Limburgse stadje Thorn. Sindsdien wordt het bewaard in de oostelijke ondergrondse grafkelder van de kerk bewaard.
Pijp
Het stoffelijk overschot is van een 1,75 meter lange man die in de 17e eeuw leefde, zo blijkt. Botanalyse levert op dat de man tussen de 65 en 75 jaar oud is geworden. Bovendien wijst de typische slijtage van het gebit uit dat hij pijp rookte. Dat betekent dat de man na 1600 moet zijn overleden, in Thorn en omgeving werd tabak pas in de 17e eeuw geïntroduceerd. Volgens het Amsterdam Medisch Centrum moet de man een goed leven gehad hebben. Hij was zwaarlijvig, zo concludeerden de wetenschappers. Een levensstijl die alleen rijken zich konden veroorloven. Ook de aangetroffen sporen van ader- en kransslagaderverkalking wijzen daarop. Wel zijn 18e en 19e eeuwse kledingstukken op het lichaam van de man aangetroffen. Volgens het AMC is hij waarschijnlijk om religieuze redenen met 'nieuwe' kleding aangekleed.
Sarcofaag
Inmiddels is de mummie teruggebracht naar de Abdijkerk in Thorn. Daar is het gemummificeerde lichaam te bekijken in de oostcrypte. "De mummie ligt nu in een nieuwe glazen sarcofaag met klimaatbeheersing, dus hij moet weer jaren mee kunnen", aldus deken René Maessen.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 11 december 2007 - 1520