door

Strandpaviljoens in de lift

Paviljoens afgelopen tien jaar zowel in aantal als in grootte gegroeid.

archief oud artikel 27 mei 2008 Het gaat goed met de strandpaviljoens in Nederland. De horecagelegenheden zijn niet alleen in aantal gegroeid, ook de grootte is gemiddeld toegenomen. Dit is gebleken uit onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca advies. En met al een goede lente achter de rug, lijkt het de strandtenten alleen maar meer voor de wind te gaan.

Het afgelopen jaar telde Nederland zo'n 363 strandpaviljoens. Tien jaar geleden waren dat er nog 345, een stijging van 5,2%. Zeeland maakte de grootste stijging mee met een toename van acht paviljoens (15,7%). Noord-Holland ligt op de tweede plaats met een groei van zeven strandtenten in de afgelopen tien jaar. De strandpaviljoens zijn de afgelopen jaren ook groter geworden. Tien jaar geleden was de gemiddelde oppervlakte per paviljoen zo'n 90 m², tegenwoordig is dat 142 m².

Langer open

Het seizoen van de strandpaviljoens wordt over het algemeen ook steeds langer. De openingsperiode was vroeger tien tot twaalf weken, nu is die periode soms zelfs opgerekt tot 28 weken; van maart tot oktober.

Groene paviljoens

Ook de strandpaviljoens worden steeds milieubewuster. In Nederland bezitten vier paviljoens een zogenaamde Green Key, dat sinds 1994 hét internationale keurmerk is voor milieuvriendelijke bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche. Het doel van dit keurmerk is het sparen van het milieu door te letten op het verbruik van gas, water en elektra en door minder afval te produceren, zodat de kosten van de ondernemer worden gedrukt.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 27 mei 2008 - 412

Dit past bij 'Strandpaviljoens in de lift'