Les Misérables ook in de prijzen gevallen
archief oud artikel 3 juni 2008 Zoals verwacht was de musical Ciske de Rat gisteravond de grote winnaar tijdens het John Kraaijkamp Musical Awards Gala. De productie van Joop van de Ende nam maar liefst zeven awards mee naar huis. Ook Les Misérables deed het niet slecht. Deze 'musical der musicals' sleepte vier beeldjes in de wacht.
André Breedland kreeg de onderscheiding voor beste script en beste liedteksten in deze musical, Henny Vrienten voor de muziek. De prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical was voor 'Tante Jans' Mariska van Kolck, die hevig geëmotioneerd het beeldje in ontvangst nam. Ook Stanley Burleson kreeg een onderscheiding voor zijn choreografie en 'staging' van Ciske de Rat. De prijs voor de beste vrouwelijke bijrol won Marjolijn Touw (Moeder Vrijmoeth). Paul Eenens ontving de award voor beste regie.
Vier awards
Les Misérables was een goede tweede. De grootste prijs die deze musical in de wacht sleepte, was die van de mannelijke hoofdrol voor René van Kooten, die Jean Val Jean vertolkt in deze musical. Ook Jamai Loman werd bekroond voor zijn rol als Marius en won daarmee de prijs voor de beste mannelijke bijrol. Freek Bartels (Enjolras), kreeg award voor aanstormend talent. Ook de prijs voor het beste lichtontwerp is naar Les Misérables gegaan.
Teleurstellend
Een teleurstelling voor de producties van Van den Ende was de magere opbrengst van de musical Evita, die slechts één van de zes nominaties verzilverde. Deze award ging naar Beste Kostuum, Pruiken en Make Up Cocky van Huijkelom. De musical Tarzan, die vorig jaar nog twee awards won, was dit jaar alleen genomineerd voor de ANWB Publieksprijs voor beste grote musical en sleepte deze ook in de wacht.
Kleine musicals
Ruth Jacott ontving de onderscheiding voor beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical, dankzij haar vertolking van Billie Holiday. Alex Klaasen kreeg de prijs voor de beste hoofdrol in Verplichte figuren. De bijrollen gingen naar Martine de Jager (Verplichte figuren) en Arie Cupé (De Fabeltjeskrant). Het beste decor was van Piet De Koninck (Pinokkio). Koen van Dijk maakte met Into the Woods de beste vertaling.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 3 juni 2008 - 10672