door

Pyramide van Austerlitz na twaalf jaar opengesteld

Franse Tijd herleeft op de Utrechtse Heuvelrug

archief oud artikel 19 juni 2008 Woudenberg, Utrecht De restauratie van de Pyramide van Austerlitz is voltooid. Vandaag, 19 juni, wordt het historische monument uit 1804 feestelijk geopend. Met het gereedkomen van de trap en het bordes is de Woudenbergse Pyramide na 12 jaar weer te beklimmen en kan het publiek genieten van het uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug.

Prachtige gelegenheid

Tijdens de opening wordt de geschiedenis in boekvorm aangeboden aan een schoolklas uit Austerlitz. Andere scholen zijn vanaf 19 juni van harte welkom. De Pyramide biedt een prachtige gelegenheid voor een dagje uit, er is een restaurant met speeltuin, waarbij ook het koetshuis ligt. Na een kijkje in het koetshuis is de bezoeker geheel klaar voor de klim in Franse sfeer.

Historie

De Pyramide ligt verscholen in de bossen van de Heuvelrug. Het is een merkwaardige heuvel met een obelisk erop. De Franse generaal Marmont kwam op het idee toen hij tijdens een veldtocht in Egypte (1798) de piramides van Gizeh had bestudeerd. Hij wilde de komende eeuwen de herinnering levend houden aan het verblijf van zijn 18.000 man sterke legermacht hier. Het moest daarnaast een gedenkteken zijn aan de grote daden die Napoleon Bonaparte had verricht. Napoleons broer Lodewijk heeft er in 1806 de naam Pyramide van Austerlitz aan gegeven, genoemd naar de slag bij Austerlitz in het huidige Tsjechië.

Geliefde attractie

Tot ver in de negentiende eeuw was de Pyramide zeer geliefd bij kunstenaars. Toen de houten obelisk honderd jaar geleden werd vervangen door een stenen obelisk was het monument nog jarenlang een toeristische attractie van de eerste orde. Het bezoek nam op den duur af en het monument verdween onder bomen en struiken.

Restauratie

De Stichting Pyramide van Austerlitz, waarin de gemeente Woudenberg en het Landgoed Den Treek-Henschoten samenwerken, namen in 2001 de restauratie ter hand. Het monument had teveel aan waarde ingeboet. De Stichting werd daarbij ondersteund door de provincie Utrecht. In 2004 werd de 'Pyramide van Austerlitz' voor het eerst weer zichtbaar. Bomen werden gekapt, de oorspronkelijke droge gracht werd hersteld en kreeg een haag als natuurlijke bescherming. De Pyramide zelf kreeg het oude trapprofiel weer terug met gestapelde graszoden. Er werd een nieuwe trap geplaatst en de vier gedenkstenen met de originele Franse teksten, die ooit aan de voet van de Pyramide stonden, werden opnieuw in hardsteen vervaardigd.

Duurzaam

Inmiddels staat er een duurzaam monument, dat wil zeggen dat ook de geschiedenis van de Pyramide beleefd kan worden op en rond het monument. In het eveneens gerestaureerde koetshuis herleeft de Franse Tijd (1795-1813) middels een audiovisuele presentatie en vertellen gidsen verhalen.

Een bezoek kost 2,50 euro voor volwassenen en 1,50 euro voor kinderen jonger dan 12 jaar. Voor groepen is de entree 5,- euro per persoon; daarbij is een rondleiding inbegrepen. Op maat zijn speciale arrangementen mogelijk.
Meer informatie en boekingen voor scholen, groepen, speciale arrangementen via www.defransetijd.nl Overige informatie: Marja van Buuren, telefoon 030 258 35 39.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 19 juni 2008 - 2470