Een foto- en videotentoonstelling over het Israëlisch-Palestijns conflict
archief oud artikel 27 juni 2008 Amsterdam, Noord-Holland In 2008 is het precies zestig jaar geleden dat de staat Israël is gesticht. Voor het Joods Historisch Museum is dit aanleiding om de tentoonstelling Art of the State te laten zien. De foto's en video's laten verschillende beelden zien van kunstenaars die het conflict tussen de Israëliers en Palestijnen zo onder de aandacht willen brengen. Kritiek en vooral dromen en hoop zullen bij Art of the State naar voren komen.
Zestien kunstenaars uit Israël zullen hun werken laten zien van 27 juni tot en met 30 november 2008 in het Joods Historisch Museum. De expositie laat geluiden horen van verschillende kanten: heeft de ene kunstenaar meer gekozen voor kritiek en confrontatie, dan laat de andere kunstenaar meer de zachtere, poëtischere kant zien. Zo geeft elke kunstenaar vanuit een andere hoek weer, wat voor situaties er in het land in het conflict tussen de Israeliers en Palestijnen ontstaan . Op deze manier komt dit toch wel gevoelige thema op een mooie en respectvolle manier onder de aandacht.
Dromen
Veel van de kunstwerken lijken weinig met het conflict te maken te hebben. Je ziet bijvoorbeeld mooie stranden, prachtige horizonnen en spelende kinderen. Dit wordt duidelijk door de verhalen achter de foto's en video's. Een voorbeeld is kunstenares Dana Levy. Zij laat in haar film The Dreamers, Israëliers en Palestijnse kinderen, jongeren en gevangen vertellen over hun dromen. Zij wil laten zien dat juist deze mensen een essentiële behoefte hebben aan dromen in Israël in deze tijd.
Religie
Bijna onvermijdelijk in het conflict tussen de Palestijnen en Israëliers is het onderwerp religie. Hedendaagse vertalingen van bijbelverhalen laten een verrassend beeld zien van het conflict. Adi Nes doet dit in zijn werken wel vaker. Bijvoorbeeld bij zijn foto 'Abraham & Isaac'. Het bijbelse verhaal was zijn inspiratie voor een commentaar op de sociale ongelijkheid in Israël. Toch zijn er ook beelden te zien, waarbij je niet om het conflict heen kan. Pavel Wolberg is een kunstenaar die meer journalistieke foto’s maakt. Interactie tussen Israëlische en Palestijnse soldaten zullen bij zijn werken veel meer te zien zijn.
Internationaal
Voor veel van deze kunstenaars is het niet de eerste keer dat zij hun foto’s en video’s zullen exposeren. Een aantal werken is bijvoorbeeld al te zien geweest op 'Documenta' in Kassel en de 'Biënnale' van Venetië. Een internationale expositie dus, die zeker de moeite waard is om te zien en je een goed beeld geeft van de situatie in Israël nu, zestig jaar later.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 27 juni 2008 - 273