door

Hoogspanning in Het Spoorwegmuseum

100 jaar elektriciteit op het spoor tentoongesteld

archief oud artikel 24 juni 2008 Utrecht, Utrecht De komende tien weken staat de elektrische trein in het zonnetje. Van 28 juni tot 31 augustus staat Het Spoorwegmuseum in Utrecht namelijk in het teken van 100 jaar elektriciteit op het spoor. Wat is elektriciteit? En hoe zet het een gigantische trein in beweging? Bezoekers ontdekken het tijdens 'Hoogspanning in Het Spoorwegmuseum'.

Voltman

Om 12.00 uur opent superheld Voltman de tentoonstelling op spectaculaire wijze. Hij wordt hier bijgestaan door zijn persoonlijk assistent, de Minivolt. Voltman leidt een route die dwars door het museum loopt en zal er, samen met de (jonge) bezoekers, voor zorgen dat alle treinen weer stroom hebben. Dit doen zij door verschillende opdrachten uit te voeren in het museum. Gedurende de route krijgt het verhaal over 100 jaar elektrische treinen ook voor de oudere bezoeker steeds meer gestalte.

Kinderen tot 12 jaar konden zich tot 17 juni opgeven om kans te maken op de titel 'Minivolt'. De laatste tien finalisten zijn inmiddels bekend en komen naar de opening voor de uitreiking. De winnaar ontvangt een Minivolt-tenue en een jaar lang gratis museumbezoek.

Eerste elektrische trein

De eerste elektrische trein van de Zuid Hollandse Elektrische Spoorweg Maatschappij (ZHESM) speelt in 'Hoogspanning' een grote rol. Deze trein kwam 100 jaar geleden voor het eerst op het spoor en was baanbrekend in die tijd. Ook is er een bijzonder internationaal bruikleen te zien. De eerste locomotief in miniatuurvorm van Werner Siemens is overgebracht van het Berlijnse techniekmuseum naar Het Spoorwegmuseum en zal de hele periode te zien zijn.

Unieke Unimog

Het museum laat ook een unieke Unimog zien. Deze montagewagen werd gebruikt in de jaren '80 en '90 om reparaties uit te voeren aan bovenleidingen. Slechts enkele zijn in Nederland bewaard gebleven. Bezoekers die nieuwsgierig zijn naar de inhoud van een elektriciteitshuisje kunnen een kijkje nemen bij een onderstation. Hier wordt haarfijn uitgelegd wat er in zo'n huisje gebeurt en welke onderdelen erin te vinden zijn.

Vier ‘werelden'

Verder kan men in Het Spoorwegmuseum een bezoekje brengen aan de bekende vier 'werelden', waarin treinen de hoofdrol spelen. In Wereld 1 neemt John Middlemiss, de eerste Nederlandse machinist, je mee terug in de tijd naar het jaar 1800. In het theater in Wereld 2 staan verhalen van treinavonturiers centraal. Wie een ritje wil maken langs de stalen 'monsters', kan terecht in Wereld 3. Wereld 4 toont een overzicht van de mooiste treinen uit de Nederlandse spoorgeschiedenis. Bezoek het Spoorwegmuseum.

De NS is een stroomvreter. Momenteel verbruikt de spoorwegmaatschappij 1,4 Terrawatt-uur per jaar, dat is 1400 miljard watt en 1% van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland. Dat percentage neemt in de toekomst wellicht nog toe.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 24 juni 2008 - 3698