door

Deel collectie New Yorks museum vals

Museum of Art geeft toe dat eenderde van de Koptische kunst nep is

archief oud artikel 3 juli 2008 Een groot museum in New York heeft toegegeven dat eenderde van haar Koptische collectie vals is. Dr. Edna Russmann, curator van het Brooklyn Museum of Art in New York, voelde vier jaar geleden al nattigheid, maar kwam gisteren pas met het nieuws naar buiten. Zij adviseert andere musea in Noord-Amerika en Europa ook eens kritisch naar hun eigen werken te kijken.

Tien van de dertig Koptische beelden blijken nep te zijn, de twintig anderen staan nog onder verdenking. Koptische kunst bestaat uit een mix van vroeg-christelijke en Egyptische cultuuruitingen. Van enkele van de beelden in het New Yorkse museum is het, achteraf gezien, nogal vanzelfsprekend dat ze nep zijn. Zo is er bijvoorbeeld een reliëf van een verlamde man die door Jezus genezen is en zijn bed op de rug draagt. 'Een totaal verzinsel', zegt Russmann in The Art Newspaper. 'Er zijn helemaal geen Koptische kunstwerken bekend over soortgelijke onderwerpen.'

Tentoonstelling gaat door

Door de openbare bekentenis hoopt het museum haar goede reputatie hoog te houden. En de nepbeelden? Die blijven gewoon staan. De tentoonstelling heeft alleen een andere naam gekregen: 'vervalsingen'.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 3 juli 2008 - 248

Dit past bij 'Deel collectie New Yorks museum vals'