Bedreigde vogelsoorten blijven in aantal afnemen
archief oud artikel 21 augustus 2008 Niet voor niets zijn natuurgebieden populair onder recreanten; een dag in de natuur draagt namelijk bij aan onze ontspanning. Maar wat zou de natuur zijn zonder vogels? Uit de vandaag verschenen Vogelbalans 2008 blijkt dat bijna een op de twee beschermde vogelsoorten op de Rode Lijst in aantal blijft afnemen.
De Vogelbalans 2008 is gepresenteerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Het rapport geeft een actuele stand van zaken hoe het met de vogelstand in Nederland is gesteld. Niet alle vogelsoorten doen het slecht. De purperreiger en lepelaar vergaat het bijvoorbeeld beter dan vele andere soorten. Zij profiteren al van de Europese Vogelrichtlijn en het netwerk van Natura 2000-gebieden, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden in de lidstaten van de EU. Toch gaat eenderde van de vogelsoorten ook binnen de Natura 2000 achteruit. Door het veranderende klimaat hebben vogels extra hulp nodig om te overleven.
Door het veranderende klimaat hebben vogels extra hulp nodig om te overleven
Maatregelen
Kemphaan, velduil, draaihals, kuifleeuwerik en grauwe gors balanceren net als vorig jaar nog steeds op de rand van uitsterven. Bijna 60% van de bedreigde soorten komen alleen nog maar voor in beschermde gebieden en daarom zijn deze gebieden steeds belangrijker. Uitbreiding en verbetering van natuurgebieden zijn noodzakelijk om de neergang van beschermde vogels een halt toe te roepen. Uit recente beschermingsmaatregelen voor moerasvogels komt naar voren dat speciaal beheer, zoals de uitbreiding van beschermde gebieden, wel degelijk kan helpen om populaties te herstellen. Dit biedt perspectief voor de bedreigde vogels in verschillende gebieden. De natuurbeschermingsorganisaties slaan de handen ineen om de natuur een handje te helpen en hopen door speciaal beheer de vogels in Nederland te redden.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 augustus 2008 - 367