Terracotta Leger legt Drents Museum Assen geen windeieren
archief oud artikel 1 september 2008 Assen, Drenthe Het Drents Museum Assen heeft tot dusver een topjaar gehad. Dat is helemaal te danken aan de tentoonstelling over het Terracotta Leger. Gisteren waren de manshoge beelden voor het laatst te zien. In zeven maanden tijd bezochten precies 354.105 mensen de bijzondere expositie.
Ellen ter Hofstede van het Drents Museum is erg blij met de grote opkomst. "Het heeft al onze verwachtingen overtroffen", zegt de opgetogen persvoorlichtster. De bezoekers stonden dikwijls rijendik voor de deuren van het museum. "Tja, dat is natuurlijk heel leuk voor ons." Volgens Ter Hofstede had het museum er absoluut geen moeite mee om alle bezoekers te herbergen. "Nee hoor, het paste meestal prima. Soms was het wel een beetje druk of warm, maar niemand klaagde daarover." Volgens Ter Hofstede kwamen de bezoekers uit heel Nederland.
"Soms was het wel een beetje druk of warm, maar niemand klaagde daarover."
Bijzondere beelden
En wat deden al die duizenden in Assen? Kijken naar de bijzondere terracotta beelden van de soldaten van Xi'An. De beelden stonden in de graftombe van de eerste Chinese keizer. Het Drents Museum toonde veertien van deze bijzondere levensgrote beelden, samen met ongeveer tweehonderd kunstschatten uit dezelfde periode.
Horeca
Het bleef bij veel bezoekers niet bij een museumbezoek, denkt Ellen ter Hofstede. "Veel mensen, vooral bezoekers die van ver weg kwamen, hebben er een leuk dagje Assen van gemaakt." Het gevolg daarvan is duidelijk merkbaar: horecaondernemingen hebben vanaf het begin van de tentoonstelling aanzienlijk meer omzet gedraaid. "We vermoedden dat het Drents Museum én de stad Assen voorlopig op meer toeristen kunnen rekenen dankzij de tentoonstelling", zegt Ter Hofstede. Volgens haar heeft de tentoonstelling voor een flinke 'imagoboost' gezorgd.
Nog meer China
Nog niet genoeg gehad van de tentoonstelling met Chinese kunst? Kom dan over drie jaar nog eens langs in Drente. "In 2011 hebben we een grote tentoonstelling over de Tang Dynastie, de zogenaamde 'Gouden Eeuw' in China." Tot die tijd is het Drents Museum volgens Ter Hofstede ook de moeite van het bezoek waard: "Vanaf 4 oktober gaan we 'back to reality' met werken van kunstenaars als Wout Muller en Henk Helmantel."
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2022-12-28 12:54:52 · Gepubliceerd: 1 september 2008 - 1109