door

Boerenlandschap in ere hersteld

Museum Hilversum presenteert tentoonstelling De Boer op

archief oud artikel 3 september 2008 Hilversum, Noord-Holland Vele kunstenaars maakten het tot onderwerp van hun werken; het mooie Gooise landschap. Ondanks de aanleg van spoorwegen, steden en woonwijken is hier de natuur grotendeels intact gebleven en kunnen we daar nog steeds van genieten. Dit gebied is de nalatenschap van de zogenaamde Erfgooiers. In de tentoonstelling ‘De Boer op' worden zij in ere hersteld.

De Erfgooiers vormden vanaf de 13e eeuw een boerenzelforganisatie die in een lange traditie stonden en onderling afspraken maakten over het gebruik, beheer en behoud van gemeenschappelijk gelegen gronden. Maar na de Tweede Wereldoorlog ondervonden zij dat het boerenberoep onder grote spanning kwam te staan. De boeren waren niet langer één van de pijlers van de Nederlandse samenleving. En onder invloed van maatschappelijke ontwikkelingen kwam er in de jaren zeventig van de vorige eeuw een einde aan deze organisatie van Erfgooiers. Het Gooise landschap is echter grotendeels intact gebleven.

Tentoonstelling

Met het werk van persfotograaf Jacques Stevens (1908-2007) wordt een tentoonstelling voorbereid. Hij fotografeerde vanaf 1946 als freelancer voor het dagblad de Gooi- en Eemlander. Samen het werk van bekende Nederlandse kunstenaars als Anton Mauve, Jan van Ravenswaaij, Ferdinand Hart Nibbrig en Pieter Gerardus van Os biedt de tentoonstelling een unieke blik in de geschiedenis en toekomst van een regio.

Bulletin

Dr. A. Kos, promoveert als middeleeuws historicus op de geschiedenis van het Gooi in zijn uitgave van de Erfgooiers. Hij is verantwoordelijk voor het concept van deze tentoonstelling. Bij de expositie verschijnt een museumbulletin.

'De boer op; Erfgooiers, de hoeders van het landschap',
Museum Hilversum
20 september 2008 tot en met 1 februari 2009

Toegangsprijs: €4,00 voor volwassenen en voor kinderen tot 12 jaar gratis.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 3 september 2008 - 598

Dit past bij 'Boerenlandschap in ere hersteld'