Bijzondere fototentoonstellingen openen deze herfst in Nederlandse musea.
archief oud artikel 8 september 2008 De zomer is zo goed als voorbij, de kinderen gaan weer naar school en de foto’s zijn het enige wat nog herinnert aan die zonnige vakantie. Foto’s nemen je mee terug in de tijd en kunnen emoties losmaken. Maar een bijzondere, ontroerende foto nemen is nog zo gemakkelijk niet. Fotografie is kunst. Echte meesters in de fotografie laten hun werk op verschillende locaties in Nederland zien. Ontroerende en onthullende foto’s brengen de bezoekers in beroering. Een kleine greep uit de vele thema’s.
Het Fries museum opende op 7 september de Internationale Fotomanifestatie Het Noorderlicht, met als hoofdtentoonstelling ‘Behind Walls’. Fotomateriaal van voor de val van de Muur dreigde in de vergetelheid te raken. In elke lidstaat van het voormalige Oostblok werd een schat aan materiaal vergaard dat vrijwel nooit buiten de landsgrenzen kwam. De geschiedenis van een verdwenen communistisch tijdperk komt door deze beelden weer tot leven. Op de foto’s is te zien hoe de fotografen de wereld om zich heen ervoeren en de beperkte vrijheid zijn weerslag had op hun werk. Naast deze tentoonstelling is ook ‘Beyond Walls’ in het Fries museum te bezoeken. Het thema gaat dan verder na 1989 met werk van 35 fotografen die de meest recente geschiedenis van Oost-Europa in beeld brengen. De tentoonstelling is te zien van 7 september tot 26 oktober.
The Hyena & Other Men
De Zuid-Afrikaanse fotograaf Pieter Hugo won in maart dit jaar de jaarlijkse KLM Paul Huf Award. Onderdeel van deze prijs voor jonge internationale fotografen is een tentoonstelling in Foam, het Fotomuseum Amsterdam. Pieter Hugo maakte twee reizen naar Nigeria waar hij een groep straatartiesten volgde, de zogenaamde Hyena Men. Deze mannen verdienen hun brood door op te treden met hyena’s, python’s en bavianen. Hugo heeft op bijzondere wijze de relatie tussen de dieren en hun dresseurs weten vast te leggen. Een bijzondere tentoonstelling die het spanningsveld tussen verschillende uitersten blootlegt. De tentoonstelling is te zien van 5 september tot en met 2 november.
Miyako Ishiuchi
Ook te zien in het Fotomuseum Amsterdam is de tentoonstelling van de Japanse fotograaf Miyako Ishuichi, ‘Photographs 1967 – 2005’. Een centraal thema in haar werk is de manier waarop de tijd sporen achterlaat op de huid van objecten en het menselijk lichaam. De tentoonstelling bestaat uit ruim negentig werken samengesteld door fotograaf/curator Machiel Botman. De tentoonstelling is te zien van 19 september tot en met 16 november.
Fall
De vergankelijkheid van schoonheid is vastgelegd in de vierde serie van Erwin Olaf. Zijn nieuwste serie, genaamd Fall, is een vervolg op de drie andere, namelijk Grief, Hope en Rain. In het Fotomuseum Den Haag zijn ze voor het eerst alle vier tegelijkertijd te zien. Met hun ogen afgewend of halfopen roepen de modellen op zijn portretten een soort afstandelijkheid op. Hun ware emoties blijven onbekend. Afgewisseld met stillevens van planten en bloemen vormt de serie een logisch vervolg op zijn eerdere werk. De tentoonstelling is te zien van 27 september 2008 tot en met 18 januari 2009
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 8 september 2008 - 1503