door

Vijf schilderijen van Frans Hals ontdekt

Een mooier afscheidscadeau bestaat niet

archief oud artikel 29 september 2008 Leiden Conservator Pieter Biesbos van het Frans Hals Museum voegt één van de vijf gevonden schilderijen toe aan zijn laatste samengestelde expositie ‘De Gouden Eeuw begint in Haarlem' die 11 oktober opengaat. Biesbos geldt als autoriteit op het gebied van Frans Hals en is erg blij, net voor zijn vertrek, met de ontdekking van de vijf schilderijen.

Pieter Biesboer en restaurator Martin Bijl zijn bij twee schilderijen honderd procent overtuigd van de echtheid. De andere drie schilderijen zijn nog in onderzoek, maar Biesboer herkent duidelijk de handtekening van Frans Hals.

Biesboer is verbaasd dat er nu in korte tijd ineens vijf ‘Frans Hals' wannabees opduiken. Een schilderij van een man, uit 1640, was al langer bekend bij Biesboer, maar werd eerder niet herkend als een ‘Frans Hals'. In de tussentijd hing het kunstwerk in de Nederlandse ambassade in Parijs. De andere vier schilderijen waren onbekend. De schilderijen stellen een portret van een man voor, een dubbende vrouw, een jonge violist en een verwachtingsvol opkijkend kind.

Het herontdekte schilderij van de man is, volgens Biesboer, gedeeltelijk geschilderd door leerlingen van Frans Hals. In De Telegraaf geeft Biesboer aan dat het hoofd, de kraag, de onderschildering en de handen onmiskenbaar Hals zijn, maar hij ziet in de mantel de hand van leerlingen.

In een documentaire over Frans Hals is te zien hoe Biesboer en Bijl tot hun conclusies komen. De film is te bekijken op zondag 12 oktober bij de AVRO.

'De Gouden Eeuw begint in Haarlem' is van 11 oktober tot en met 1 februari 2009 te zien in het Frans Hals Museum te Haarlem.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 29 september 2008 - 4212