MUSIC IN MOTION geeft een kijkje in de keuken van de muziek
archief oud artikel 18 december 2008 Leiden, Zuid-Holland Een klein platenwinkeltje, met alleen Javaanse popmuziek, op de derde verdieping van een flat in hartje Tokyo. Die magische plek is toch onvindbaar in een miljoenenstad als Tokyo? Niet meer, want in het Museum Volkenkunde Leiden waant de bezoeker zich in het kleine winkeltje van de Japanse platenverkoper. De tentoonstelling MUSIC IN MOTION neemt de muziekliefhebber naar dé muziekbroedplaatsen: Bamako, Rio de Janeiro, New York, Berlijn en Tokyo.
De kleine zaal ‘Tokyo’ aan het begin van de tentoonstelling MUSIC IN MOTION bevindt zich niet in Leiden, maar in het kloppend muziekhart van Tokyo. Gastconservator Ken Vos reisde af naar Japan en trof daar driehonderd verschillende achteraf gelegen platenzaken aan. De gefilmde platenzaak, die te zien is in de tentoonstelling, is dus onderdeel van een enorme muziekproductie en consumptiecultuur.
De droom
De conservators, Ken Vos en Herman de Boer, droomden al langer van een muziektentoonstelling in Museum Volkenkunde. Maar het draait niet alleen om de muziek; de tentoonstelling laat zien hoe verschillende muziekstijlen elkaar beïnvloeden en inspireren. Uit de ene stijl ontstond de andere, en op die manier reist muziek de wereld rond.
'Van Mali naar Memphis'
De bekendste muziekintegratie is wel de ontwikkeling en verspreiding van de Afro-Amerikaanse muziek, die ontstond toen de Afrikaanse slaven werkte op de Noord-Amerikaanse plantages. Onder de titel ‘Van Mali naar Memphis' geeft MUSIC IN MOTION een duidelijk beeld van deze muzikale kruisbestuiving. Toch blijft de tentoonstelling, of beter gezegd de ‘interactieve belevenis', in het hier en nu.
Het rauwe Duitse nachtleven
In ‘Berlijn' duikt de bezoeker het rauwe Duitse nachtleven in. Het is al diep in de nacht, maar overal in Berlijn brandt licht in de huiskamers. Wie wil nu niet weten wat zich daar afspeelt? De bezoeker kan met behulp van een schijnwerper een kijkje nemen bij de vele jamsessies en concerten die tot in de vroege uurtjes doorgaan. De schijnwerper blijft vanzelf steken op de plek waar een huiskamerconcert aan de gang is. Dit muziekfeest is dan te volgen op een televisiescherm dat in de ruimte hangt.
Swingen op het strand van Rio de Janeiro
‘Rio de Janeiro' doet tijdens de tentoonstelling zeker niet onder voor ‘Berlijn'. Als de bezoeker het prachtige strand van Rio opstapt krijgt hij een sambaritme toebedeeld. Een figuur op de muur volgt de bezoeker op de voet. Hoe dichter de bezoeker naar het spelende figuur toeloopt, hoe harder het gaat spelen. Samen met de andere bezoekers ontstaan er dus nieuwe ritmes, nieuwe muziek. Daarnaast is dé bakermat van de muziek te bezoeken: Bamako in Mali. Hier documenteerde Herman de Boer de puurste vorm van de traditionele Afrikaanse muziek. En als laatste is ook het Amerikaanse New York te beluisteren.
Concertenreeks MUSIC IN MOTION
Alsof dit nog niet genoeg muziek is, organiseert Museum Volkenkunde in samenwerking met De X een MUSIC IN MOTION concertreeks. Zondag 12 oktober is het eerste concert met Molukse muziek van de band Boi Akih.
Reportage - Laatst gewijzigd: 2022-12-28 12:55:47 · Gepubliceerd: 18 december 2008 - 786