Uitstapjes met een historisch tintje in 'De week van de Geschiedenis'
archief oud artikel 14 oktober 2008 Een wedstrijd sterke verhalen vertellen, het relaas achter de nooit bezorgde liefdesbrief uit 1797 tot aan een langer lopende tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in Wageningen. DagjeWeg.NL leidt u rond in de wereld van de beste uitstapjes uit de geschiedenis!
De persoonlijke verhalen achter de watersnoodramp
Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk organiseert deze hele week gesprekken tussen grootouders en kleinkinderen over de watersnoodramp. Bezoekers mogen deze bijzondere en persoonlijke verhalen beluisteren en vragen stellen. Er zijn grootouders met verschillende herinneringen aan de watersnoodramp. Zo is er een mosselschipper die als één van de eersten door het gat in de dijk bij Ouwerkerk binnenvoer, een mevrouw die op het dak van de schuur wegdreef met haar familie, iemand die op 2 februari op een zolder is geboren en mensen die hielpen bij het herstel. Het Watersnoodmuseum heeft, ook buiten de Week van de Geschiedenis, genoeg verhalen te vertellen aan de bezoekers.
De geheime maar nooit bezorgde liefdesbrief
'Lieve Carel, ik wenste dat ik u eens weerzien mag', is de eerste zin uit de nooit geopende liefdesbrief uit 1797. In het kader van de Week van de Geschiedenis is in het Museum voor Communicatie deze brief te lezen, maar de bezoeker kan ook zelf aan de slag met zijn eigen briefgeheim in een speciaal biechthokje. De liefdesbrief is te zien tot zondag 19 oktober, maar de leuke en ontwapende tentoonstelling 'Briefgeheimen' (bekend uit nrc.next) over eigentijdse geheimenissen draait nog tot 31 december.
Sterke Verhalen Vertellen als wedstrijd
Gemeentearchief Rotterdam is op zoek naar echte praatjesmakers. Bedenk de meest fantastische verhalen en presenteer ze als waarheid. Wie het 'sterkste' verhaal vertelt ontvangt een indrukwekkende trofee en een overnachting op de SS Rotterdam. De voordraagavonden beginnen om 19:30 uur en vinden plaats op dinsdag 14 oktober en vrijdag 17 oktober.
Gouden Eeuw begint in Haarlem
Stop maar met het vertellen van Belgenmoppen! De Vlamingen hebben ons land na de Middeleeuwen op cultureel gebied enorm verrijkt. In Haarlem zijn de sporen duidelijk zichtbaar. De Gouden Eeuw begon niet voor niets in deze prachtige stad. In het Frans Hals Museum zijn de werken van de Vlaming Hals te zien tot 1 februari 2009.
Het hele jaar viert Wageningen de bevrijding
Het Wageningse museum De Casteelse Poort exposeert het hele jaar met een tentoonstelling rond de herdenking van de Duitse capitulatie en de bevrijding in de meidagen van 1945. In het middelpunt staat het meubilair dat de onderhandelaars gebruikten in hotel De Wereld. Voor de rest zijn er foto's, video's en affiches te zien uit de oorlogsjaren. Wageningen- van evacuatie 1940 tot capitulatie 1945 is te zien tot 17 mei 2009.
Noodgeld in Geldmuseum
Het Geldmuseum kon geen betere tijd uitkiezen voor de boeiende tentoonstelling Geld in Nood, Nederlands geld in de Tweede Wereldoorlog. De expositie laat zien wat er gebeurde met ons geldsysteem in onrustige tijden. In acht vitrines zijn zelfs nooit eerder getoonde munten, papiergeld en objecten te zien. In 1940 heerste er acute geldschaarste in Nederland. Er werd noodgeld en zilverbonnen uitgegeven, die het normale geld moesten vervangen tijdens de oorlog. De tentoonstelling is nog tot 29 maart 2009 te bezichtigen in het Geldmuseum Utrecht.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 14 oktober 2008 - 2074
Activiteiten Watersnoodmuseum
Binnen enkele weken te bezoeken
Totaalbeleving met 4-gangen diner in een monument
Op zaterdag 11 januari beleef je tijdens een diner een voorstelling door jongeren onder begeleiding van experts over de Ramp en de uitdagingen van de toekomst. Via muziek, theater en lekker eten...