door

Geen 'echte' prinsen en prinsessen

archief oud artikel 16 oktober 2008 Arnhem, Gelderland Er was eens een grote balzaal die omgetoverd werd tot museum. Het museum wilde dat groot en klein in de hoofden van kunstenaars kropen en zo de sprookjes ontdekten. Daarom organiseert Museum voor de Moderne Kunst in Arnhem een tentoonstelling met het thema Over een jager, een meisje en een wolf.

Toch is er iets anders aan deze tentoonstelling.

Het sprookjesfestival in Arnhem

Het Museum voor Moderne Kunst heeft een sprookjestentoonstelling in het teken van het eerste sprookjesfestival in Arnhem. Het festival ging van start op zaterdag 11 oktober en is te bezoeken tot en met zondag 19 oktober in Arnhem. Toch is er iets anders aan deze tentoonstelling...

Schijn bedriegt

Wie roze jurken, zoenende kikkers, prinsen en prinsessen verwacht op de tentoonstelling 'Over een jager, een meisje en een wolf', zal bedrogen uitkomen. Voor al die échte sprookjes is het sprookjesfestival te bezoeken met verschillende soorten dans,theater en muziekstukken. Nee, het Museum voor Moderne Kunst pakt het anders aan.

De hopeloze koning op zijn troon

Als de bezoeker de tentoonstelling binnenloopt trekt een groot orgel de aandacht. De ruimte is totaal niet wat je verwacht. Het is een soort rondlopend balkon en als je naar beneden kijkt zie je een balzaal. Medewerkster Femke Hogenbosch vertelt dat dit orgel oospronkelijk bij de balzaal hoorde, maar door de koning bovenop het orgel ook gebruikt wordt voor deze tentoonstelling. Het is inderdaad een intrigerend orgel waarop de koning troont. De koning is op zoek naar een cadeau voor zijn koningin, maar kan het niet alleen. Daarom roept hij de hulp in van de bezoekende kinderen. Door de kinderen onderdeel te maken van een sprookje en hen aan te sporen hun fantasie de vrije loop te laten, leert het museum kinderen een eigen draai te geven aan sprookjes. Verder hoeven kinderen zich niet te vervelen: Filmpjes, tekenen, kauwgom plakken op een beeld. Er is van alles te doen!

De grote boze wolf ontmaskerd

Sprookjes brengen iedereen in vervoering, en wat is het heerlijk om te lezen dat het altijd weer goed komt. Maar de sprookjes van de vijf tentoonstellende kunstenaars is nog lang niet af. Zij vertellen geen standaard sprookjes maar brengen hun eigen sprookjes met een tikkeltje humor, diepgang, emotie en creativiteit. Zo is in het filmpje van Floor Adams de 'grote boze wolf' uit roodkapje te zien. Net op het moment dat hij haar normaliter opeet, vraagt hij haar ten huwelijk met een ring! Op een muur heeft Rozemarijn Westerink levensgroot haar sprookje geschilderd. Haar uitgangspunt is haar vele reizen. De tekening heeft iets onheilspellends en heeft iets weg van een schimmenspel. Voor volwassenen is het een uitdaging om de verschillende lagen in deze schildering te ontdekken.

Aardbeienjam en kikkers

Verderop staat een installatie met een diaprojector. Mind-mapping met als onderwerp sprookjes. Kinderen tekende hier hun associaties op. Er zijn woorden te zien als prinses, kikker en wolf, maar ook leven, dood en aardbeienjam komen voor. Lisa Vieten en Navid Nuur schreven het boek 'Afterrouge' waarin ze sprookjes analyseren. Dit boek is ook te vinden in de tentoonstelling. Een kleine, maar toch brede tentoonstelling voor iedereen. Prinsen, prinsessen, papa's en mama's, heksen en trollen, voor ieder wat wils.

Een bezoek aan 'Over een jager, een meisje en een wolf' is leuk te combineren met de activiteiten van het sprookjesfestival in Arnhem. Daarnaast openen er binnenkort verschillende nieuwe tentoonstellingen in het Museum voor moderne kunsten.

'Over een jager, een meisje en een wolf' is nog te bezoeken tot 11 januari 2009.

Foto 1. Kauwgommeisje door Ineke Kaagman
Foto 2. Door:Floor Adams

Reportage - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 16 oktober 2008 - 1331

Activiteiten Museum Arnhem

Nu te bezoeken

Onze koloniale werkelijkheden


In Onze koloniale werkelijkheden zijn Arnhemse nakomelingen van tot slaaf gemaakten en contractarbeiders door fotograaf Milan Schellingerhout gefotografeerd op historische plekken in Arnhem, die...