door

Rijksmuseum heeft wereldprimeur diamantschedel

Het onbetaalbare meesterwerk 'For the Love of God' van Damien Hirst

archief oud artikel 31 oktober 2008 Amsterdam, Noord-Holland Luguber en stralend tegelijk. De Britse kunstenaar Damien Hirst baarde vorig jaar veel opzien toen hij een platina schedel presenteerde, belegd met 8601 diamanten. Nog nooit is er zoveel geld (ruim 62 miljoen euro) betaald voor het werk van een nog levende kunstenaar. Het kunstwerk, gititeld 'For the love of God', maakt de komende maanden een wereldtournee, die begint in het Amsterdamse Rijksmuseum.

Door velen wordt Hirst de machtigste en invloedrijkste kunstenaar van dit moment genoemd. Damien Hirst maakt opzienbarende en peperdure werken. Niet alleen zo duur omdat het kunst is, maar ook omdat Hirst bij het maken van zijn kunstwerken kosten noch moeite spaart: hij gebruikt goud en diamanten alsof het niets kost.
Vorig jaar kwam Hirst op de proppen met 'For the love of God' (de met diamant ingelegde schedel) en binnenkort wordt zijn nieuwste werk 'Het Gouden Kalf' geveild. De opzet van het gouden kalf is even simpel als luguber: een vitrine, gevuld met sterk water en daarin een levensgrote stier met hoeven en hoorns van massief goud.

Dood

Wat maakt Damien Hirst zo'n interssante kunstenaar? Wellicht is het zijn obsessie door de dood. Voor hij zijn kunstwerken met sterk water maakte, of schedels met diamanten ging beleggen, maakte hij in 1990 het kunstwerk 'A Thousand Years'. In een grote vitrine ligt een bloedende koeienkop met daarnaast suikerklontjes en larven van vliegen. Aan het dak van de vitrine een vliegenlamp. Dit gebeurde er: de larven werden vliegen, die zich volvraten met suiker en bloed, om vervolgens tegen de lamp te vliegen en te sterven. De kringloop van het leven, volgens Damien Hirst.

Schedel

Het Rijksmuseum heeft de wereldprimeur, want het museum is de eerste stop op de wereldreis die de diamantschedel maakt. 'For the love of God' komt in een apart zaaltje in het Rijksmusem te staan en Hirst heeft zelf gekozen welke kunstwerken er in de zaal ernaast te zien zijn. Hirst is blij dat de schedel op tournee gaat, zegt hij in Oog, het tijdschrift van het Rijksmuseum. "Ik wil hem aan zo veel mogelijk mensen laten zien - het is gewoon een geweldig beeld. Maar er speelt ook iets ander: na de presentatie ging-ie alleen maar op foto's de wereld over. Maar daarop lijkt-ie vrij dreigend en somber. In het echt is-ie veel opitmistischer. Als kunstenaar wil ik toch dingen maken waar mensen voor kunnen staan, waar ze zich toe kunnen verhouden, die ze moeten beleven. Dan moet je ze ook zo goed mogelijk laten zien."

For the Love of God is zes weken te zien, tot 15 december, in het Rijksmuseum.

For the love of God

De schedel die Hirst gebruikte, is een platina replica van een echte schedel. De platina versie werd gemaakt door een juwelier uit Londen en is door Hirst met 8601 diamanten bedekt. Om de diamanten te kopen, heeft Hirst verschillende mensen in verschillende landen opdracht gegeven om diamanten (allemaal van dezelfde grote en kwaliteit) te kopen. De aankoop van de diamanten heeft een grote impact gehad op de internatinale diamanthandel.
De schedel is (vermoedelijk) van een jonge man en de tanden in de schedel zijn origineel.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 31 oktober 2008 - 2455

Activiteiten Rijksmuseum Amsterdam

Later dit jaar

Amerikaanse fotografie in Europa


Rijksmuseum neemt je mee. Naar The American Dream. Naar de échte Amerikaan. Naar onverwachte herkenning. Voor het eerst in Nederland biedt het Rijksmuseum een groots overzicht van de Amerikaanse...