Romeinse cultuur komt tot leven
archief oud artikel 13 december 2008 Rotterdam, Zuid-Holland Een expositie met Romeinse overblijfselen van duizenden jaren geleden: saai? Verre van dat zelfs. De Kunsthal in Rotterdam laat zien hoe het leven in Rome écht was. Gluren naar de prachtige sieraden van de vrouwen van toen, even een telefoontje naar keizer Nero en als archeoloog zelf graven naar kostbare schatten. Ervaar de rijke geschiedenis en Glorie van Rome!
Romeins burgerleven
Met ruim 450 kunstvoorwerpen uit musea als het Musea Nazionale Archeologica in Florence en het Museo Archeologico in Sienna brengt de Kunsthal de Romeinse cultuur tot leven! De reis begint in de kleine winkelstraatjes van Rome. Hoe zag de werkplek van een kruidenier eruit? Wat voor weegschalen werden er gebruikt? En met welke munten werd er betaald? Hierna vervolgt de reis zich langs gladiatorengevechten, waan je je in relaxte sferen in de Romeinse badhuizen en zie je met wat voor een sieraden de vrouwen zich volhingen. Verder kom je te weten hoe de Romeinen thuis leefden, wat ze aten en hoe ze hun wijn dronken. Kortom: een uitgebreid beeld van het Romeinse burgerleven.
Lauwerkrans
Sinds de val van het keizerrijk is de Romeinse kunst, literatuur en architectuur van wereldwijde invloed geweest op onze cultuur. In deze tentoonstelling zie je hoe omvangrijk Rome zelf is geweest. Naast grote marmeren sculpturen, prachtige sieraden, en andere historische overblijfselen zijn in Rotterdam enkele bijzondere objecten te zien waaronder een uiterst zeldzame buste van Caesar Augustus. Dit is namelijk de enige waar die te zien is met lauwerkrans.
Romeinse schatten
Kinderen hoeven zich niet te vervelen in de Kunsthal. Centraal in de expositie staat een kinderpaviljoen met een echte archeologische opgraafplaats, waar kinderen zelf met hun schepje kunnen zoeken naar Romeinse schatten. “Kinderen verwachten vaak dat alles er zomaar is. Hiermee willen we laten zien dat er heel wat aan vooraf gaat voordat je zo'n mooie tentoonstelling neer kunt zettenâ€, zegt woordvoerder Annemieke Slager. Ook kunnen ze zich verkleden als échte Romein, met helm, schild en toga en daarna zich voor eeuwig laten vastleggen op de gevoelige plaat. Verder verdienen zij met een speurtocht door het keizerlijk rijk een Romeins paspoort. Vroeger wilde iedereen wel een Romeins staatsburger zijn. Dan mocht je namelijk trouwen en kreeg je geld als je stopte met werken.
Bellen met de keizer
Ook de bekende gezichten van de keizers gaan niet ongemerkt voorbij. Altijd al willen weten hoe keizer Nero, Caligula of Augustus zijn tijd als leider van Rome heeft ervaren? Wat ze allemaal voor elkaar hebben gekregen tijdens hun regeringsperiode en wat ze het liefste in hun vrije tijd deden? Het enige wat je hoeft te doen is even de telefoon oppakken en ze vertellen je alles. Bellen met de keizer, zelfs dat kan dus bij Glorie van Rome.
Hebben we nog niet genoeg van Rome gezien? Weer een blik in de geschiedenis met allerlei soorten kunstvoorwerpen? Nee, Glorie van Rome pakt het net iets anders aan. “Dit is nou een typische Kunsthaltentoonstelling. We laten mensen kennis maken met de Romeinse geschiedenis op een actieve manier. Zo blijf je bezig en wordt alles wat minder statisch dan in een gewoon museumâ€, vindt woordvoerder Annemieke Slager. Glorie van Rome: nog te zien tot 8 maart 2009 in Kunsthal Rotterdam.
Recensie - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 13 december 2008 - 2518