door

Waarom zie ik alleen 's avonds luchtballonnen?

Vijf vragen over luchtballonnen

15 november 2008 bijgewerkt: 7 juli 2023 Luchtballonnen hebben nog altijd een soort magische glans over zich heen. Toch rijzen er ook altijd wel wat vragen op. De vijf meest bijzondere wetenswaardigheden heeft DagjeWeg.NL voor jou op een rijtje gezet!

Is het koud in een luchtballon?

Je zou denken van wel! Nou, niet dus! Een luchtballon vaart met de wind mee, dus tochten doet het niet. Daarnaast zorgt de brander van een luchtballon dat er in de mand een aangename temperatuur heerst.

Als een luchtballon contact verliest met de aarde,

Waarom spint deze dan niet rond? De aarde draait toch veel sneller om haar eigen as?


Klopt, maar de atmosfeer draait samen met de aarde om de as. Het is niet zo dat de aarde draait en de atmosfeer stil staat. Toch blijft de atmosfeer een gasachtige substantie, waardoor de snelheid altijd iets verschilt. Dit voel je als wind. Dit zorgt ervoor dat een luchtballon vaart maakt.

Waarom zie ik alleen 's avonds luchtballonnen?

Als de zon op het hoogst staat, dan treedt er thermiek op. Dit zijn stijg- en daalwinden, waar luchtballonnen slecht tegen kunnen. Een piloot kan zijn ballon nauwelijks meer besturen. Daardoor is het alleen mogelijk om 's ochtends en 's avonds te vliegen. Alleen 's avonds blijft populairder dan 's ochtends (o.a. doordat mensen overdag werken en dat het 's avonds vaak beter uitkomt). In de winter is het ook mogelijk om te vliegen, maar door de vroeg opkomende duisternis is het geen grote trend.

Hebben mensen hoogtevrees in een luchtballon?

Het klinkt misschien gek, maar in een luchtballon is het bijna onmogelijk om hoogtevrees te hebben. In de mand is er geen contact meer met de grond, waardoor hoogtevrees tijdelijk wordt uitgeschakeld. Ook hangt de ballonmand zeer stabiel en stil. Toch is het niet verstandig om in een luchtballon te stappen als je last heb van extreme hoogtevrees. Eenmaal omhoog is er namelijk niet zo snel een weg meer terug.

Mag een luchtballon overal landen?

Mogen is een groot woord. Een luchtballon is afhankelijk van de wind. De wind brengt de ballon naar de landingsplek, niet de piloot. Hierdoor moet geland worden op een ongewenste locatie. Toch maken landbouwers en landeigenaars er geen probleem van als er een luchtballon landt. De meesten vinden het zelfs grappig! Daarnaast neemt de eigenaar van een luchtballon meestal een flesje wijn mee voor de landeigenaars. Wel zo aardig! Uit respect moeten de passagiers natuurlijk wel netjes omgaan met de landingsplaats en niet alle gewassen vertrappen.

Zelf mee?

Zelf een keer met een luchtballon varen? Kijk dan even op deze pagina op DagjeWeg.NL voor een overzicht!

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2023-07-07 20:06:15 · Gepubliceerd: 15 november 2008 - 11292

Dit past bij 'Waarom zie ik alleen 's avonds luchtballonnen?'

2 reacties: