Een tentoonstelling over de kunst van quilten in het Fries Museum
archief oud artikel 17 november 2008 Leeuwarden, Friesland Quilten, het klinkt niet bepaald modern. Maar wat begon als een traditionele lappendeken is uitgegroeid tot een kunstobject. Op hele verschillende manieren wordt de kunst van het quilten in beeld gebracht in het Fries Museum in Leeuwarden. En behalve kijken kunnen de bezoekers ook zelf aan de slag. Een kleurrijke tentoonstelling die haar bezoekers zal inspireren.
De tentoonstelling Quilts – Kunst met een Q is opgebouwd uit verschillende thema’s, die in tien ruimtes zijn opgesteld. Het begint met de geschiedenis van het quilts maken. Quilts zijn opgevulde doorgestikte dekens, die uit drie verschillende lagen bestaat. De bovenste laag bestaat uit allemaal verschillende lapjes, het zogenaamde patchwork. Dit is de bekendste vorm van quilts. Maar dit is niet de enige manier waarop quilts gemaakt worden. De tentoonstelling gaat verder met de thema’s Techniek, Materiaal, Vorm, Toepassing en Emotie.
Grenzen
Hedendaagse quilters zoeken grenzen van het quilten op en in het Fries Museum wordt deze zoektocht op bijzondere wijze geïllustreerd. Elk thema heeft zijn eigen kleur en afbeelding. Op elke afbeelding wordt een quilt op een andere manier afgebeeld, bijvoorbeeld als jurk, mutsje of zelfs een hondenjasje. Marjolein Raemaekers van het Fries Museum legt uit waarom hiervoor gekozen is. “We hebben de quilts op die manier weergegeven, omdat het dan meer gaat leven. Anders blijft het zo’n plat vlak. Daarbij hebben we elk thema zo’n verschillend mogelijk uiterlijk gegeven.” In de eerste ruimte van de tentoonstelling worden deze thema’s geïntroduceerd.
Quilt Speciaal
Met echte topstukken uit de museumcollectie en van vele bruikleengevers wordt de eerste zaal aangekleed. Van babyjasjes tot gequilte schoentjes uit 1740. Meteen stapt de bezoeker af van het stereotiepe beeld van een quilt als lappendeken en gaan de ogen open voor een hele andere toepassing van deze kunst. Kraagstukken gemaakt door de quilters van de opleiding ‘Quilten Speciaal’ laten nog weer een hele andere mogelijkheden zien. Kunstwerken die zo op de catwalk kunnen verschijnen, een lust voor het oog. Ook het werk van de Amerikaanse Pam Rubert is allesbehalve alledaags. Haar cartoon-quilts zorgen voor een verrassende afwisseling.
Primeur
De bezoeker wordt geleid langs uiteenlopende werken met allemaal een ander doel. In een van de zalen hangt het werk van Kaffe Fasset, een beroemde kunstenaar op dit gebied. Hij staat bekend om zijn traditionele werkwijze, maar de felle kleuren en bijzondere stoffen die hij gebruikt maken het werk bijzonder. Nog traditioneler is het feestkostuum van het Chinese Miao-volk, dat met grote nauwkeurigheid is vormgegeven. Het is zeker de moeite om die eens van dichtbij te bekijken. Het Fries Museum heeft met deze tentoonstelling ook nog eens een primeur binnengehaald. De vijfde tentoonstelling van de European Art Quilt Foundation maakt deel uit van de collectie. In drie wisselende edities worden deze prachtige quilts tentoongesteld. Deze tentoonstelling reist de wereld over en is in Nederland niet eerder te zien geweest.
Emotie
Het laatste thema ‘Emotie’ brengt de bezoeker terug naar de oorsprong van de quilt. Aan de wand hangen enkele quilts die gemaakt zijn naar aanleiding van ingrijpende gebeurtenissen. Herinneringen aan een geliefd persoon zijn in de deken verwerkt. Marjolein Raemakers vertelt: “Quilts worden in Amerika vaak gemaakt als troostdekentje. Kleine dekentjes die verzameld worden en anoniem weggeven aan bijvoorbeeld ouders van een ziek kind.” Dat quilts samengaan met emotie is ook te zien aan de zogenaamde nationale feestrokken. De tentoonstelling laat enkele rokken zien die gemaakt zijn na de Tweede Wereldoorlog. Op één van de vier is het Wilhelmus in muzieknoten op de band van de rok geborduurd. Echte kunstwerkjes. Na al deze emotie loopt de tentoonstelling op zijn einde, maar de bezoeker mag gerust nog blijven hangen in het Quilt-Café.
Quilt-Café
In het Quilt-Café zijn er altijd mensen aan het werk en bezoekers mogen gerust aanschuiven. De naaimachines staan op tafel en de koffie is gezet. In deze ruimte kunnen bezoekers proeven aan het maken van quilts en ook nog eens gezellig napraten. “Anders loop je na die emotie zo het museum uit. Hier zijn altijd mensen bezig en kun je zelf ook iets maken. Op de tafels liggen materialen en tijdschriften met technieken” legt Marjolein uit. In het Café worden ook workshops aangeboden. Geïnteresseerd? Kijk dan eens op de website van het Fries Museum voor een actueel programma.
16 november 2008 tot en met 29 maart 2009
Toegangsprijs: €6,- voor volwassenen en €3,- voor kinderen.
Recensie - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 17 november 2008 - 2214
Activiteiten Fries Museum
Nu te bezoeken
Ja, ik wil!
Dit najaar brengt het Fries Museum een grote tentoonstelling over de trouwjurk van de afgelopen 250 jaar, met zowel historische, moderne als hedendaagse jurken. Centraal staat de bruidsjurk in...
Tentoonstelling Ja, ik wil!
Bezoek vanaf 14 september 2024 de nieuwe tentoonstelling 'Ja, ik wil!' in het Fries Museum en ontdek alles over het iconische kledingstuk: de trouwjurk.
Later dit jaar
IMPACT - de luchtoorlog in Friesland, 1940-1945
Ter gelegenheid van de landelijke herdenking van 80 jaar vrijheid, opent het Fries Verzetsmuseum de nieuwe tentoonstelling 'IMPACT – De Luchtoorlog in Friesland, 1940-1945'. Van 29 maart tot en met...