Een kijkje in het familiefotoalbum van de Chinese immigranten uit Arnhem.
archief oud artikel 21 november 2008 Arnhem, Gelderland Een Chinees die onderdook toen hij in 1940 arriveerde in de havens van Rotterdam, de vele Chinese havenarbeiders die door de financiële crisis van 1929 genoodzaakt werden om pindakoekjes te verkopen in Arnhem, en natuurlijk alle afhaalchinezen die rond 1980 erg populair werden. Het zijn verschillende verhalen van Chinezen die naar Nederland trokken in de hoop op een betere toekomst. Made in China is een tentoonstelling in Historisch Museum Arnhem over de levens van Arnhemse Chinese immigranten. Verhalen die op het punt stonden verloren te gaan.
Vrienden met de vreemdelingenpolitie
Wat is er veel veranderd! Op één van de foto's is te zien hoe de vreemdelingenpolitieagenten zich te goed doen aan een heerlijke Chinese maaltijd. Had het museum geen foto-omschrijving opgehangen, dan was deze plaat doorgaan als een gezellig vriendschappelijk etentje. Blijkbaar was de sfeer zo amicaal dat verschillende Chinese families met leden van de vreemdelingenpolitie en hun gezin op vakantie gingen. Een vakantiekiekje in Duitsland bewijst deze hartelijke banden.
Televisiechinees
De tentoonstelling vertelt het verhaal van de eerste immigranten aan de hand van hun eigen foto's. De korte beschrijvingen zijn interessant en makkelijk te lezen. Zo komt de in Arnhem alom bekende Televisiechinees voorbij. Deze bijnaam had hij te danken aan het feit dat bezoekers op een televisiescherm precies konden volgen hoe de kok hun eten bereidde. Op een foto uit de jaren tachtig is te zien dat hij zijn bijnaam met liefde omarmt, want het woord 'Televisiechinees' pronkt op de luifel van het Chinese restaurant.
Een kijkje in het familiealbum
Voor wie Arnhem kent is deze tentoonstelling een echte 'must see', maar ook voor onbekenden is het een interessant kijkje in de levens van doodnormale Chinezen in Nederland. Het voelt alsof je de Arnhemse families echt leert kennen. Ze geven met hun familiekiekjes een eerlijke kijk in hun leven. Het is net alsof je bij de gezinnen op de koffie zit, en door hun vergeelde familiealbum bladert.
De jongste generatie Chinezen
Aan het einde van de expositie zijn foto's van de jongste generatie Chinezen te zien. Kinderen in de zaterdagschoolbanken, jongeren aan de Kung Fu, de groeiende Chinees Christelijke gemeenschap in Arnhem en de nieuwste trend op het gebied van specerijen. Maar na al die leuke familiekiekjes reist de vraag: zijn alle Chinezen zo goed geïntegreerd? Hebben ze nooit moeilijkheden ondervonden? Was het altijd zo gezellig of werden er alleen foto's gemaakt op knusse familiemomenten.
Recensie - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 november 2008 - 2048