Hoe leefden de eerste kustbewoners?
archief oud artikel 5 december 2008 Den Haag, Zuid-Holland Zoek je een leuk recept voor vanavond? Steentijdpap voor één persoon is simpel en lekker! Je neemt acht handjes water, twee handjes emmer (zand), een halve eendenborstfilet, wat zulte blaadjes, een paar takjes selderij, een paar takjes zeekraal, zeezout en een wilde ui. En voilà : klaar is de maaltijd!
Steentijdpap klinkt als een bizar gerecht, maar het werd 5.500 jaar geleden toch echt gegeten door Nederlanders. Nieuwsgierig naar meer wetenswaardigheden over de mensen die in deze tijd leefden? Ga dan naar het Haagse museum Museon. Daar leren bezoekers alles over de eerste kustbewoners, die in dezelfde tijd leefden als de Hunebedbouwers.
-
Aanleiding voor de langdurige tentoonstelling was een opgraving bij Ypenburg in de omgeving van Den Haag. Daar werden 31 graven gevonden met de resten van 42 personen. Naast botten bleken er ook veel stukken gereedschap, aardewerk en stenen in de grond te zitten. Museon stond uiteraard te popelen om er een prachtige themazaal aan te wijden. Het natuurhistorisch museum kreeg de gemeente Rijswijk zo ver om de gevonden objecten uit te lenen en nu is de tentoonstelling eindelijk klaar!
Duinlandschap
Direct bij de binnenkomst in de zaal valt de bezoeker één ding op. In het centrum pronken een paar mensen op een houten stellage. "Wij hebben hier een duin nagebouwd", legt Joke van Grootheest van Museon uit. "Op de duin staan de kustbewoners, daaronder bevinden zich objecten, botten en grond." En inderdaad, het skelet van een jonge vrouw prikkelt de ogen. Ook het skelet van een kind is erg aangrijpend, zeker voor de jonge bezoekers.
De kustbewoners op de duin hebben bruine gewaden aan. "Het is niet zeker of ze er ook echt zo uitzagen", legt Van Grootheest uit. "We hebben geen informatie over de kleding van deze mensen. Kleding vergaat veel sneller dan botten en aardewerk. Gelukkig weten we wel iets over de omgeving van de kustbewoners. Zo leefden er veel edelherten en bevers in het westen van Nederland. Mogelijk gebruikten de bewoners deze dieren voor hun kleding."
Zelf ontdekken
De themazaal 'De eerste kustbewoners' is verdeeld in drie laboratoria. In ieder laboratorium kruipen kinderen in de huid van een geoloog, archeoloog of bioloog. Zo zien ze wat stukjes aardewerk zijn en waar het vandaan komt, hoe je kunt meten hoe oud bomen zijn, wat de kustbewoners aten en hoe skeletten eruit zien. Alles wordt op een hele leuke en leerzame manier gebracht. Kinderen mogen zelf een pot in elkaar zetten, of moeten de juiste botjes aan het juiste skelet koppelen. Zelfs het onderzoeken van zaden met een microscoop is een hele aparte ervaring.
Geen haast
Bezoekers hoeven zich niet te haasten. De themazaal blijft nog minstens tien jaar in het museum. Van Grootheest: "Daarna hangt het ervan af wat de gemeente Rijswijk wil. Waarschijnlijk mogen we de voorwerpen en objecten nog langer houden." Wel geeft Van Grootheest toe dat sommige objecten tijdelijk uit de tentoonstelling gehaald kunnen worden. "Er liggen hier veel archeologische vondsten. Als er iets opmerkelijks wordt ontdekt - waarvoor aanvullend onderzoek is vereist - kan het zijn dat wetenschappers enkele objecten tijdelijk nodig hebben. Toch verwacht ik niet dat dit gaat gebeuren. De bevindingen van de archeologische vondsten resulteerden in hele dikke dossiers. Die moeten eerst nog doorgespit worden."
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2018-10-09 11:39:10 · Gepubliceerd: 5 december 2008 - 1175
Activiteiten Museon-Omniversum
Nu te bezoeken
Het Machtige Materialenplein is geopend!
NIEUW! Het Machtige Materialenplein is geopend!