De geheimen van het gezinsleven onthuld door fotograaf Struth
archief oud artikel 2 december 2008 Tilburg, Noord-Brabant Vreemde ogen kijken je aan. Van alle kanten en uit alle landen word je bekeken. Grote en kleine families bieden een kijkje in hun stulpje. Mysterieuze foto's laten de geheimen zien van het gezinsleven. Familienleben: een tentoonstelling van Thomas Struth (1954) met prachtige familieportretten is te zien van 29 november tot 22 februari in museum De Pont in Tilburg.
Familiefoto's van patiënten
Ingo Hartmann, vriend van Struth en psycho-analyticus, vroeg zijn patiënten familiefoto’s mee te nemen. Deze bleken zo indrukwekkend dat Struth en Hartmann begin jaren tachtig de tentoonstelling ‘Familienleben’ samenstelden. Sindsdien fotografeert Struth vrienden en relaties uit de kunstwereld binnen de warme muren van hun gezin. De expositie vormt een prachtige overkoepeling van foto’s die Struth maakte tijdens zijn reizen naar Japan, Schotland, Italië, Amerika, China en Peru.
“Kijken mag, maar kom alsjeblieft niet binnen!â€
Gluren bij de buren
Vanuit de grote fabriekshal kom je in kleine, kale expositieruimtes terecht waar de beelden worden getoond. Aan elke wand prijkt een schilderachtig portret dat dwars door je heen kijkt. De gezinsleden werden namelijk opgedragen niet naar de fotograaf, maar in de lens te kijken. Omsingeld door aanstarende ogen, ontstaat dat mysterieuze begluurde gevoel. Lopend naar de volgende ‘huis'kamer word je gevolgd door tientallen gezinsleden, die door hun blik allemaal afzonderlijk iets vertellen over hun rol in het gezin.
Wonen in museum
Maar je wordt niet alleen begluurd, want deze tentoonstelling gunt ook de museumbezoeker een blik in de huiskamers van de meest uiteenlopende gezinnen. Van een Chinese familie in een huis vol met grote stapels papier en andere rotzooi, tot een Europees gezin dat door de minimalistische inrichting bijna zelf in een museum woont. Gezellige poppenkastwoningen met Perzische tapijtjes over de tafel, maar ook sfeerloze strakke muren en grijze banken. Ook al geven de geportretteerden veel van zichzelf bloot, we blijven buitenstaanders. Hun blik lijkt te zeggen: “kijken mag, maar kom alsjeblieft niet binnen!â€
De Pont
Het pand van museun De Pont, waar de beelden van Struth tentoongesteld zijn, is een voormalige wolspinnerij. De fabriekselementen zijn nog prachtig zichtbaar. De grote, ruime fabriekshal en de daaraan grenzende wolhokken geven ook de tentoonstelling ‘Familienleben' een extra speciaal tintje. Met een prachtige lichtinval en grotere ijzeren balken wordt een robuuste en ruige sfeer gecreëerd. De intieme portretten geven daaraan een heerlijk warm contrast.
Prachtig cadeau
"Vrienden kies je, familie heb je", wordt wel gezegd. En hoewel we elkaar soms het bloed onder de nagels vandaan halen, is familie ook een prachtig cadeau. Struth laat dat met deze tentoonstelling perfect zien. Van de nukkige dochter tot de puberende zoon en van de ietwat vreemde tante tot de hartverwarmende moeder. Ieder zijn eigen rol en toch één geheel. Of je nu in China woont of in New York, het gezinsleven is universeel. Familienleben: voor iedereen die eens verder wil kijken dan zijn eigen hangbank en bijbehorende partner. Nog te zien tot 22 februari 2009 in museum De Pont in Tilburg.
Recensie - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2 december 2008 - 734