De grootste schatten van het Stedelijk Museum Zutphen
archief oud artikel 18 december 2008 Zutphen, Gelderland Hoera! Na maanden van werkzaamheden heeft het Stedelijk Museum Zutphen haar deuren weer geopend voor het publiek. Het eerste wat opvalt is dat de totaalruimte iets kleiner is. Zutphen heeft niet meer de ruimte om al hun werk tentoon te stellen. Reden genoeg om alleen het neusje van de zalm te laten zien.
De permanente tentoonstelling toont een breed scala aan voorwerpen. Allemaal hebben ze iets te maken met Zutphen. Zutphen staat bekend om het glazende zilver dat in de vorige eeuwen werd geproduceerd. Van deze prachtige ambacht is vandaag de dag weinig over, maar gelukkig kunnen liefhebbers zich verlekkeren aan de mooie zilverwerken in het museum.
Maar dat is niet het enige. "Wij hebben 30.000 objecten in onze collectie", legt conservator Lian Jeurissen uit. "Van klokken tot kledingstukken, van schilderijen tot munten. Wij halen het beste uit onze collectie en tonen het hier." De objecten verschillen niet alleen in vorm, ook de leeftijd varieert. "Wij hebben onlangs een mooi schuttersstuk gekregen van een schutterij die ermee stopte. Het is heel droevig dat zo'n vereniging stopt, anderzijds is het wel mooi dat de herinnering bewaard blijft in het museum. De tentoonstelling toont Zutphen van 500 jaar geleden, maar ook Zutphen van nu."
Kleine ruimte
Een brede collectie en een kleine ruimte heeft zo zijn voordelen. Jeurissen: "We kunnen lekker veel variƫren." Ze wijst naar twee kledingstukken die achterin de tweede zaal te zien zijn. "Kijk, daar laten we binnenkort andere kleding zien. Het zorgt ervoor dat de vaste museumbezoekers iedere keer weer nieuwe dingen ontdekken. Dat blijft leuk."
Het museum gaat goed met het gebrek aan ruimte om. Iedere vierkante meter is benut, terwijl het niet vol aanvoelt. Hoogtepunten zijn een ruim 150 jaar oude globe, gildebekers uit Borculo, een brede diversiteit aan schilderijen (van impressionistisch tot zeer realistisch) en statige Achterhoekse klokken.
Zutphens zilver
Het belangrijkste deel van de collectie van het museum bestaat uit Zutphens zilver. "In de 17e eeuw begon de handel terug te lopen", vertelt Jeurissen. "Het accent verschoof naar het westen van het land. Toch bleef de elite in Zutphen. Het mooie zilverwerk was een manier om als rijke man of vrouw je status te tonen."
De laatste zilverfabriek sloot haar deuren aan het begin van de twintigste eeuw. "Maar de laatste tijd merk ik dat Zutphen een nieuwe golf van ambachtslieden aantrekt. Een banketbakker, een meubelmaker, ze verschijnen weer. Er is nu zelfs een zilversmid!"
Van kieken naar kunst
Wie in de kerstvakantie gaat kijken naar de Zutphense Schatten, doet er ook goed aan om de tijdelijke tentoonstelling 'Van kieken naar kunst' te bezoeken. De meest bijzondere werken van het fotografencollectief De Zutphense sprankelen van de muur. Samen met de permanente collectie is het Stedelijk Museum Zutphen zeker de moeite waard in de winter. Een ideaal dagje uit voor de culturele levensgenieter.
Foto 1. Zutphen blijft een plaatje om te schilderen. Foto 2. Beschilderde borden maken deel uit van de tentoonstelling.Reportage - Laatst gewijzigd: 2017-08-11 12:09:41 · Gepubliceerd: 18 december 2008 - 2888