door

Antichambreren in Arnhem

Nederlands Wijnmuseum bestaat al 25 jaar

archief oud artikel 8 januari 2009 Arnhem, Gelderland Koud is het niet in de wijnkelder, maar wel fris. Links en rechts liggen grote wijnvaten, ieder groot genoeg voor vierhonderd liter wijn. In grote stellingen liggen duizenden flessen wijn. Sommige flessen zijn te koop. Andere zijn al verkocht, maar liggen nog in de kelder van het Nederlands Wijnmuseum, totdat de eigenaar ze ophaalt.

Het Nederlands Wijnmuseum werd vijfentwintig jaar geleden gestart door Jaap en Ria Donders, wijnhandelaren, wijnkenners en wijnliefhebbers. "De liefde voor wijn werd mij natuurlijk met de paplepel ingegoten", zegt dochter Astrid Donders, die ook bij de wijnhandel werkt. Astrid legt uit dat het museum ontstaan is als een uit de hand gelopen hobby. "We hadden al een wijnhandel hier in Arnhem en heel veel attributen die daarbij horen. Onder het terrein van de wijnhandel ligt een grote wijnkelder. Omdat er een nieuw stuk aan de kelder werd gebouwd, was er nog wat ruimte over. Daarin is toen het wijnmuseum gekomen."

Compleet

Het grootste gedeelte van het wijnmuseum is een lange ondergrondse gang met grote nissen. Vroeger werd hier ook wijn opgeslagen. "Het was tot de nok toe gevuld met wijnflessen", zegt Astrid Donders. In iedere nis belicht het museum een ander gedeelte van de wijnproductie. Je ziet hoe de glazen flessen vroeger en nu worden geblazen, gevuld, geëtiketteerd en gekurkt. Op een grote wereldkaart is te zien waar wijn wordt geproduceerd. In Midden- en Zuid-Europa staat de kaart vol rode stippen, net als in Australië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Er is veel aandacht voor de verschillende populaire wijnstreken (Bourgogne, Bordeaux).

Tentoonstelling

Aan het einde van de ondergrondse gang is een grote kamer met een tijdelijke tentoonstelling. Studenten van de kunstacademie in Arnhem, hebben er de tentoonstelling 'Kunst in Duigen' gemaakt. Van wijnvaten hebben de studenten nieuwe voorwerpen gemaakt, zoals een bootje, een stoel en een kijkdoos.

Wijn, wijn en wijn

In het museum rondlopen maakt dorstig. Bezoekers die op zaterdag komen, hebben daarom geluk: dan kunnen ze wijn proeven. Een toegangskaart kost dan € 11,- in plaats van € 4,-. De wijn wordt geproefd in de wijnkelder. Proeven is ook leuk voor beginnelingen, zegt Astrid Donders. "Je hoeft geen expert te zijn om wijn te proeven. We leren het de mensen graag. Bezoekers leren de verschillende bestanddelen te proeven en te bepalen wat ze zelf lekker vinden."

Het Wijnmuseum is vooral populair bij wijnliefhebbers, maar ook voor leken is het erg interessant. Vrijwilligers zorgen ervoor dat het museum blijft draaien. Al vijfentwintig jaar. Wie het museum bezocht heeft, voelt de behoefte om het glas te heffen en te toasten. Dat het museum nog 25 jaar bewaard mag blijven. Niet koel en donker zoals de wijn, maar met warmte, want wijn drinken is vooral gezellig genieten.

Foto 1. Op zaterdagen mogen bezoekers wijn proeven. Foto: Nederlands Wijnmuseum Arnhem. Fotograaf: Gerth van Roden.
Foto 2. Het museum laat het proces van druif tot wijn zien. Hier controleert de vatmeester de wijn. Foto: Nederlands Wijnmuseum Arnhem. Fotograaf: Gerth van Roden.
Foto 3. Foto: Nederlands Wijnmuseum Arnhem. Fotograaf: Gerth van Roden.
Foto 4. De kunstwerken in de tentoonstelling 'kunst in duigen' hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal gemaakt van de planken ('duigen') van een wijnvat. Foto: Nederlands Wijnmuseum Arnhem. Fotograaf: Gerth van Roden.

Reportage - Laatst gewijzigd: 2023-06-07 17:10:41 · Gepubliceerd: 8 januari 2009 - 2370