door

Musea, rangschik uw kunst!

Prioriteitenlijst belangrijk bij eventuele brand

archief oud artikel 23 januari 2009 Bloed, zweet en tranen steken kunstenaars in hun creaties. Het is dan ook erg jammer dat er soms een museum uitbrandt. Hier moet iets aan gedaan worden!

Het Instituut Collectie Nederland meent dat de meeste musea zich wel degelijk bewust zijn van een rampenplan. Het enige dat ontbreekt is een goede uitwerking. Voorbeelden van slechte uitwerkingen hebben Nederlanders de afgelopen jaren gezien. Het Armando Museum (Amersfoort), het instituut Bouwkunde van de TU Delft (Delft) en het Schutterij Museum (Steyl) gingen in vlammen op. Een groot deel van de collectie werd niet uit de vuurzee gered. Een recenter voorbeeld is de uitslaande brand in het Nunspeetse museum Veluws Diorama afgelopen woensdag.

Gisteren hielden de Mondriaan Stichting en het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV) een symposium over de bescherming van het cultureel erfgoed. Tijdens het symposium werd er kritiek geuit op de werkwijze van musea. Zo is het van groot belang dat musea een prioriteitenlijst opstellen. Op deze lijst staat welke kunstwerken het eerst gered moeten worden. Bij een eventuele brand in het Rijksmuseum zal bijvoorbeeld Rembrandt's Nachtwacht als eerste gered worden, daarna pas de andere schilderijen. Zo verlagen musea het risico dat belangrijke topstukken verloren gaan.

Rangschikken

Maar hoe maak je als museum een goede rangschikking? Tijdens het symposium werden diverse punten genoemd. Het is handig om rekening te houden met de cultuurhistorisch en financiële waarde van de objecten. Een Picasso is bijvoorbeeld meer waard dan een simpele cartoon. Toch kan het zijn dat de cartoon heel belangrijk is voor de historie van Nederland, waardoor die hoger op de lijst komt. Een ander punt is de omvang en gewicht. De Nachtwacht is een groot schilderij. Stel, het kost drie uur om de Nachtwacht te redden, terwijl in diezelfde tijd 20 andere kunstwerken gered kunnen worden, dan is het waarschijnlijk verstandiger om voor de kleine schilderijen te gaan.

Een moeilijke zaak, want musea zitten waarschijnlijk niet te wachten op het maken van een top 10, top 50 of top 100. Maar zit er iemand op te wachten om een kunstwerk te verliezen, dat met de prioriteitenlijst wel gered had kunnen worden?

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 23 januari 2009 - 745

Dit past bij 'Musea, rangschik uw kunst!'