Van de knie tot de hersenen in 55 minuten #corpusexperience
archief oud artikel 26 maart 2015 Oegstgeest, Zuid-Holland Even waan ik mijzelf in Egypte. Een gigantische sfinx torent hoog boven de horizon uit. Tegelijkertijd razen auto's langs mij heen over de A44. Om de duizend-en-één-nachten-sfeer te houden, filteren mijn ogen deze verstoring er moeiteloos uit. In de sfinx gebeuren vreemde dingen. Bloedlichaampjes overbruggen grote afstanden, spermacellen proberen als eerste bij de eicel te komen en de reukorganen ruiken heerlijke rozen. De sfinx is niets anders dan het gebouw van het museum CORPUS in Oegstgeest.
Ontdek het menselijk lichaam
Hier ontdekken bezoekers het menselijk lichaam. Echt een museum is CORPUS niet. Het is meer een belevingscentrum. Bij binnenkomst krijgen bezoekers een headset op. De vriendelijke mannenstem leidt bezoekers door het vijfendertig meter hoge gebouw. Er komt geen tekst aan de muur aan te pas. Van de knie tot bovenin de hersenen belooft het één groot avontuur te worden. Ik ben benieuwd.
De tour begint
Mijn visuele tour begint om 13:02 uur. Om de zeven minuten vertrekt een groep naar boven. Pal naast de kassa staat een gigantische roltrap die bezoekers naar de knie brengt. Even voel ik mij ontdekkingsreiziger. Ik heb geen idee wat mij te wachten staat, maar ik vind het allemaal enorm spannend. Duistere muziek pleziert mijn oor, terwijl ik bij het gapende gat arriveer. Hier start mijn reis door het menselijk lichaam. Een reis om nooit meer te vergeten.
Horen, zien, ruiken en proeven
Tijdens de reis haalt CORPUS alles uit de kast om de bezoeker te informeren, maar ook te entertainen. Ik heb het gevoel alsof ik door het lichaam van een mens loop. De verschillende prikkels stimuleren mijn zintuigen. Ik kijk naar de prachtig beschilderde muren, waar aderen doorheen lopen. Ik hoor het borrelende maagzuur. Ik ruik de frisse rozen in de neus. Ik proef het broodje kaas dat laat zien hoe eten wordt verteerd in de maag. En ja, ik voel ook. Ik heb biologie gevolgd op de havo - het grootste deel slapend - maar toch leer ik in het belevingscentrum van CORPUS meer over het lichaam dan mijn saaie biologieleraar in vijf jaar deed. Een knappe prestatie.
3D-films
Tijdens de reis naar boven krijg ik veel filmpjes te zien over de werking van lichaamsdelen. Aardig, maar niet enorm spectaculair. Het wordt pas echt leuk op de momenten dat ik in een soort bioscoopzaal arriveer. Ik krijg een 3D-brilletje op, waarna ik getuige ben van de bevruchting van een eicel. Welke spermacel arriveert als eerste bij de eicel? Na de film gebeurt er iets spectaculairs. Toch geef ik niet prijs wat het is, zodat ik de pret van toekomstige bezoekers niet bederf. Nog geen tien minuten later plof ik weer in een heerlijke bioscoopstoel om opnieuw naar een 3D-film te kijken. Deze keer over hoe een bloedlichaampje door het lichaam racet. Nu is het nog een stukje spannender omdat de bioscoopstoelen bewegen, waardoor ik iets heel unieks beleef.
Niet alleen maar top
Toch zijn er ook minder spectaculaire belevenissen. Zo had ik het leuk gevonden als je echt door een darm kon lopen met allemaal bewegende darmflora. Helaas blijft het bij een filmpje aan de muur. Dit geldt voor meer lichaamsfuncties, zoals de knie en longen. Natuurlijk ben ik ook niet de doelgroep. CORPUS richt zich overduidelijk op kinderen en 50+-ers en wil vooral een educatieve belevingsreis aanbieden. Daarin slagen zij. CORPUS vergeet de opvoedkundige taak daarbij ook niet. De effecten van harde muziek en roken passeren de revue. Voor een schoolreisje is CORPUS ideaal: leerzaam en leuk. Scholen weten dit ook, want tijdens mijn reis door het lichaam kom ik overwegend kinderen tegen. Ook 50+-ers genieten van de reis door het lichaam. Opa's en oma's komen massaal met hun kleinkinderen. Ouderen zijn zelf bezig met het gezond houden van het eigen lichaam, waardoor een reis door CORPUS uitermate interessant is.
Voor wie is CORPUS leuk?
En wie moeten niet gaan? Mensen met claustrofobie. Bezoekers wandelen door kleine kamertjes, die eruit zien als grotten. Voor mensen zonder angst voor kleine ruimtes maakt het de beleving intenser, voor mensen met raad ik het af. Toch is CORPUS heel erg leerzaam. Volwassenen komen er eindelijk achter welke functie de bloedlichaampjes hebben, terwijl jongeren giechelen bij een filmpje over seks.
In de roos
Om 13:55 uur loop ik uit de hersenen. Mijn tour zit erop. Op weg naar beneden kunnen bezoekers nog spelletjes doen. Deze interactieve elementen zijn een leuke toevoeging. Kinderen kunnen nog even hun energie kwijt en leren nog iets meer over het lichaam. Eenmaal uit het gebouw kijk ik naar de grote sfinx. Het was een bijzondere ervaring, maar nog een keer gaan? Nee, na één keer heb ik het wel gezien. Twee kinderen rennen langs mij en trekken aan de hand van de schooljuf. "Nog een keer! Nog een keer!", schreeuwen ze. Ik glimlach. CORPUS mikt perfect in de roos. One-hunderd-and-eighty.
Reportage - Laatst gewijzigd: 2022-03-03 11:21:58 · Gepubliceerd: 26 maart 2015 - 11601