door

De verdwenen tempel komt tot leven

Putto's tempelmodel in Bijbels Museum

archief oud artikel 25 maart 2009 Amsterdam, Noord-Holland Hoe zag de tempel van koning Salomo eruit? In het Bijbels Museum brengen kunstenaars het imposante gebouw tot leven.

De tempel van koning Salomo was een zeer indrukwekkend gebouw. God gaf de beschrijving van de tempel door aan grote mannen uit die tijd, zoals koning David. Het was Salomo die de tempel daadwerkelijk ging bouwen. Voor en na het jaar 0 werd de tempel vaak aangevallen, verwoest, gerenoveerd en weer hersteld. Enkele tientallen jaren na de geboorte van Jezus werd Salomo's tempel definitief verwoest.

Putto dupliceert

In de zeventiende eeuw maakt Jacob Jehuda Leon een model van Salomo's tempel. Hij gebruikt hiervoor aanwijzingen uit de Bijbel en uit historische geschriften. Helaas gaat dit model verloren. Freek Putto pakt de draad in de jaren '80 van de vorige eeuw weer op. Hij gebruikt de beschrijvingen van Jacob Jehuda Leon en maakt een exacte replica van het tempelmodel. Vier jaar steekt Putto in zijn werk, meer dan 8.000 werkuren. Het resultaat mag er zijn: een tempelmodel van een meter hoog en vijf meter lang.

Het tempelmodel van Putto vormt het centrum van de tentoonstelling in het Bijbels Museum. Daarnaast laat het museum de bezoekers kennismaken met alle facetten van de tempel. Dit wordt gedaan aan de hand van veel beeldmateriaal. Daarnaast is er een computeranimatie van Salomo's tempel te bekijken. Als een vogel vliegt de camera langs alle hoeken van het grote gebouw. Een gevoel van herkenning wordt opgewekt, zeker nadat bezoekers eerst het tempelmodel van Putto hebben aanschouwd.

Waar is de tempel?

Na de tentoonstelling blijft er een 'wow'-gevoel over. Het is onvoorstelbaar dat deze gigantische tempel door mensen gebouwd is. Het is ontzettend jammer dat de tempel niet meer bestaat. Restanten van de Tempel van Salomo zijn ook als sneeuw voor de zon verdwenen. Geruchten gaan dat er nog delen van de tempel onder de Islamitische gebouwen op de Tempelberg liggen. Of die geruchten waar zijn? Daar durft niemand iets over te zeggen, ook het Bijbels Museum niet. Maar het blijft intrigeren.

De tentoonstelling 'De Verdwenen Tempel' is wegens succes verlengd! Tot 16 augustus 2009 is de tijdelijke expositie te zien in het Bijbels Museum in Amsterdam.
Foto 1. Een Bijbelse illustratie van Salomo's Tempel.
Foto 2. Een model van Salomo's Tempel.

Reportage - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 25 maart 2009 - 2048

Dit past bij 'De verdwenen tempel komt tot leven'