Lezerspanel: Moeder en kritische zoon (7 én half) op pad
archief oud artikel 6 april 2009 Den Haag, Zuid-Holland In het Museum voor Communicatie staat sinds enkele maanden een tentoonstelling helemaal voor kinderen. In 'Het Rijk van Heen en Weer' draait alles om contact maken en op verschillende manieren communiceren. De tentoonstelling is ontworpen door art director Erly Brugmans, eerder al verantwoordelijk voor onder meer het decor van Sesamstraat.
Goede voorbereiding
Op de website bereiden ik en mijn gezelschap van deze dag ons voor op wat er komen gaat. Het bezoeken van de site is al bijna een uitje te noemen, geen kind die niet aangetrokken wordt door het verhaal en de mooie kleuren. De douanière van Het Rijk van Heen en Weer vertelt ons wat ons te wachten staat bij het bezoek. Een prima start en voorbereiding op dit avontuur!
Grensland
Op de dag zelf komen we aan bij het museum en de medewerker achter de balie legt ons uit wat ons te doen staat als we bij het Grensland van ‘Het Rijk van Heen en Weer’ aankomen. We moeten bij de douanière op de tweede verdieping een speciale envelop halen, die envelop is bedoeld als digitale sleutel voor alle activiteiten. Als eerste voer je de speciale envelop in de computers van Grensland. Hier wordt om je leeftijd en e-mailadres gevraagd en nadat dit is afgerond kan het plezier beginnen!
De decors vallen natuurlijk direct in het oog. De website sluit naadloos aan bij de tentoonstelling an sich – in ieder hoekje, achter ieder deurtje en zelfs in de lucht: overal schuilt een verrassing. Stemmetjes, geluidjes en vrolijke wezentjes nodigen alle kinderen uit om lekker actief mee te doen én mee te denken!Toenland en Anderland
We beginnen onze tocht in Toenland. De naam van dit gedeelte verklapt de inhoud al een beetje: in dit land kun je zien hoe communicatie vroeger te werk ging. Van sms-en hadden ze in de tijd van de ridders nog niet gehoord, hoe konden zij een bericht zenden aan hun koning? En welke mogelijkheden voor communiceren zijn er nu allemaal?
In Anderland gaat het om hoe anderen communiceren. Niet ieder land spreekt tenslotte dezelfde taal en elk land gebruikt andere gebaren om duidelijk te maken wat er bedoeld wordt. 't Is net als op vakantie, alles is anders dan thuis. Probeer bij de kruidenier maar eens wat te kopen, met handen en voeten kom je er vast wel uit!Vreemdland en Droomland
Vreemdland sprak mijn reisgezelschap het meest aan. We weten allemaal hoe we moeten praten met mensen en de meeste mensen spreken ook meerdere talen. Maar wat gebeurt er wanneer buitenaardse wezens contact met ons proberen te leggen? En hoe heeft de mensheid in het verleden geprobeerd contact te leggen met buitenaards leven? Antwoord op al die vragen en meer vind je terug in Vreemdland.
Droomland is vooral toegespitst op het wat jongere publiek. De boom die je in Droomland terugvindt lijkt betoverd! Luister maar eens naar wat 't ie zegt: je kan zelf een verhaal samenstellen wat de boom je dan vertellen zal. En heb je een fantasievriendje? Neem hem mee, in Droomland kun je met iedereen praten!Digiland en Huisland
Helemaal anno nu is Digiland. Communicatie van de 21e eeuw! Bij binnenkomst in Digiland kun je een interactieve avatar maken en het leuke hieraan is dat deze wordt beoordeeld door andere bezoekers! Ook kun je chatten via i-Connect van Microsoft. Met i-Connect kun je chatten met iedereen, het maakt niet uit in welke taal – de computer vertaalt de berichten automatisch in de taal die jij begrijpt! Daarnaast kun je in Digiland de hoofdrol spelen in je eigen soap en komen andere digitale zaken van nu (zoals Habbo-hotel) aan bod.
Het laatste land dat we bezoeken is Huisland. Thuis praat je misschien wel heel anders dan dat je buitenshuis doet, of je gebruikt andere woorden. Bijna elk gezin heeft eigen gewoontes en eigen woorden. Hoeveel bijnamen voor een afstandsbediening of een mobiele telefoon ken jij? En hoe zitten jullie tijdens het avondeten aan tafel? Kletsen jullie erop los of staat de tv aan? Als je aan tafel gaat in Huisland, pak dan een beker van tafel en zet deze aan je oor. Wedden dat jullie thuis niet zulke bekers hebben?Interactie
De kracht van de tentoonstelling schuilt in de interactie. Wanneer je de voordeur uitloopt stopt het avontuur nog niet! Thuis ontvang je e-mail met daarin een link naar je eigen digitale dossier. In dit dossier vind je alles terug wat in bij Het Rijk van Heen en Weer hebt beleefd. De uitslagen van alle quizzen, elk raadsel dat je hebt opgelost en iedere foto die (soms stiekem!!!) van je is gemaakt, kun je downloaden vanaf je eigen dossier.
Vanwege de grootte van de tentoonstelling kan ik Het Rijk van Heen en Weer niet als dagbesteding beschouwen. Wel goed te combineren met een van de vele andere activiteiten die Den Haag (en Scheveningen!) te bieden heeft. Overigens geeft de website aan dat de tentoonstelling leuk is voor kinderen tot 12 jaar – mijn mening is dat het voor kinderen boven 8/9 jaar oud toch wat te kinderachtig is. Wim Hofmans schreef een gelijknamig avonturenboek bij de expositie – het boek is geschikt voor en te begrijpen door kinderen vanaf ca. 7 jaar.
Foto 1. Droomland: De boom die je in Droomland terugvindt lijkt betoverd! Foto 2. Toenland: Van sms-en hadden ze in de tijd van de ridders nog niet gehoord. Foto 3. Vreemland: Wat gebeurt er wanneer buitenaardse wezens contact met ons proberen te leggen? Foto 4. Anderland: ’t Is net als op vakantie, alles is anders dan thuis. Foto 5. Huisland: Hoeveel bijnamen voor een afstandsbediening of een mobiele telefoon ken jij?Reportage - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 april 2009 - 1491