Smikkelen, smullen en snoepen in 'De Oude Bakkerij'
17 juni 2011 bijgewerkt: 13 maart 2019 Medemblik, Noord-Holland Kinderen staan verlekkerd te kijken hoe de banketbakker een haas van chocolade maakt. Nog even de temperatuur opmeten van de gesmolten chocolade en dan kan het chocoladegieten beginnen. "Mag ik de temperatuurmeter aflikken?", vraagt een klein blond meisje dat al helemaal verzot is op alle soorten chocolade. Een lachsalvo klinkt door de ruimte. "Ik wist dat ze dat ging zeggen!", grinnikt haar moeder.
Mmmm...chocolade haasjes
In het Bakkerijmuseum 'De oude Bakkerij' zijn er geen kinderen die temperatuurmeters aflikken, maar ze mogen wel alles proeven en er met hun neus bovenop staan. Het Bakkerijmuseum is een werkend museum, zoals de medewerkers het noemen. Er zijn elke dag vier bakkers die allerlei lekkere dingen klaarmaken. Alle kinderen mogen om de werktafel staan en vragen afvuren op de (gepensioneerde) bakkers. De ouders volgen alles via de spiegel die boven de werktafel hangt. Het museum ruikt heerlijk van alle vers gebakken koekjes en chocolade. Gelukkig hoeft de bezoeker niet lang te wachten totdat hij iets in zijn mond kan steken. Bij het kopen van het kaartje worden de koekjes al aangeboden.
Speculaaspoppen en krentenbroden
In de eerste ruimte bakt een gezellige bakker speculaaspoppen en krentenbroden. De bakker vraagt de kinderen om mee te rekenen hoeveel meel hij nu nodig heeft voor één brood. In het brood doet hij ook gist. "Wil iemand het ruiken?", vraagt hij met een brede grijns. Een dapper meisje steekt gelijk haar vinger omhoog. De kleine meid stopt haar hele snoetje in de zak vol met gist. Daarna trekt ze snel een vies gezicht. "Dat stinkt", zegt het meisje een beetje verlegen. De bakker lacht met blozende wangen: "Ik denk dat ze nu nooit meer krentenbrood zal lusten", zegt hij tegen de ouders. Hij gaat verder met het vertellen over dat het brood moet rijzen, "nee, geen reizen met de trein. Maar dat het brood helemaal bol wordt". De kinderen nemen alles goed in zich op, want wanneer krijg je anders een kijkje in de keuken van de bakker.
Snoepen van de zuurtjes
In de tweede ruimte worden heerlijke snoepjes gemaakt. De 'ziekenhuissnoepjes' zijn net klaar en de snoepbakker hoeft ze alleen nog even te breken. Het water loopt de kinderen in de mond als ze de verse zuurtjes zien. "Proef maar, hoor", zegt de bakker geruststellend. De kleine handjes gaan vliegensvlug naar de snoeppot. "En waar smaakt het naar?". De bakker hoeft niet op antwoord de wachten, want de kids zijn helemaal enthousiast geworden van het snoep. "Sitoen", klinkt het uit de volle kindermonden.
Marsepeinroosjes
Boven is een andere banketbakker bezig met het maken van marsepeinroosjes. Op zich een heel interessante bezigheid voor de kleintjes en de ouders, maar deze bakker is van de oude stempel en vermaant de kinderen dat ze rustig om de tafel moeten staan. Er is niet zoveel interactie met de kinderen, maar ze letten goed op hoe deze banketbakker zulke mooie roosjes kan maken. Misschien dat zij dit thuis na kunnen doen.
Een heerlijk kindermuseum
Het Bakkerijmuseum is een heerlijk museum voor kids van alle leeftijden. Er zijn altijd workshops voor de kinderen. Van pepermunt maken tot marsepein boetseren. Het zelfgemaakte lekkers mag na afloop mee naar huis genomen worden. Het museum heeft een heel relaxte sfeer. Elk kind kan zo aan de workshoptafel schuiven en wordt dan begeleid in het maken van de lekkernij (dus geen vaste tijden en men hoeft de kinderen al helemaal niet van te voren op te geven). Daarnaast kunnen de ouders er gewoon bijzitten en men hoeft niets extra's te betalen om mee te doen.
Reportage - Laatst gewijzigd: 2019-03-13 12:00:22 · Gepubliceerd: 17 juni 2011 - 7720